vissza a cimoldalra
2020-11-01
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11562)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (4853)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4968)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4154)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4796)
Birgit Nilsson (43)
Pantheon (2748)
Verdi-felvételek (586)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62479)
Richard Strauss (751)
Kimernya? (3830)
Operett, mint színpadi műfaj (4571)
A MET felvételei (1309)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2082)
Franz Schmidt (3711)
Egyházi zene (229)
Rost Andrea (2055)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Cirkusz, ami a népnek kell (A Duna Zenekar a Szimfonikus Körképen)
Johanna, 2007-02-10 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

2007. február 7.
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Duna Szimfonikus Zenekar
Pálúr János - orgona
Vez.: Deák András

BERNSTEIN: Candide - nyitány
JOSEPH JONGEN: Symphonie concertante orgonára és zenekarra
RÁNKI GYÖRGY: Pomádé király új ruhája - I-II. szvit (részletek)

Végy két népszerű, de azért még nem túl elcsépelt, hatásos, fergeteges ritmikájú és elég hangos zenét. Aztán tegyél a kettő közé egy harmadikat, dúshangzásút, amolyan "könnyen feledhető" típusút, melyet ezer emberből garantáltan csak egy fél fog felismerni, keverj még hozzá egy ügyes szólistát - lehetőleg különleges, ritka, vagy nagyon népszerű hangszeren játszót persze -, végy egy evőkanálnyi nagyvonalúságot, egy csipetnyi (nem, inkább hordónyi) önbizalmat, és máris tálalhatod a közönségsikerre bizton számítható koncertet.

Tudom én, persze, hogy nagy itt a harc mostanában, mindenki igyekszik megélni valahogyan. De tényleg muszáj gagyi műsorismertetéssel "színesíteni" a műsort, mint valami mesélő muzsika matinéban? Muszáj a közönség szájába rágni, hogy micsoda nagyszerű együttessel is van dolga? Nem volna jobb, ha ezt a hallottak alapján saját maga döntené el?

Bernstein nyitányával kezdeni tényleg jó politika, hiszen ha a dirigens nem vesz nagyon gyors tempókat és a közönség nem betegesen igényes a hajszálpontos ritmikára, akkor szinte lehetetlen elrontani.

Jongen Sinfonia concertante című alkotása nyílván a fentebb említett recept alapján kerülhetett második számként a műsorba. Távol álljon tőlem, hogy lebecsüljem a belga szerző alkotását, hiszen a műsorvezetőtől még azt is megtudhattuk, hogy az orgonára írott sinfonia concertanték közül ez a legjobb és hát akkor ugye mindjárt másként hallgatja az ember. De ennyi hang, ilyen hosszú időn keresztül, ilyen hangosan és ilyen sorrendben, drága kincs az idő, kérem szépen. De legyünk igazságosak: Pálúr János nagyszerűen, igazán virtuózan orgonált, jócskán megdolgoztatva a híres-neves hangszert.

Szünet után jött a nagy sikerdarab, nyolc tétel a két Pomádé király-szvitből. A darab időszerűségét Ránki György születésének századik évfordulója szolgáltatta, és gondolom az is, hogy az alkotás nem szűkölködik sem népszerű dallamokban, ironikus, vicces, imitt-amott kaján elemekben, sem csinnadrattában, meg aztán a szerző hangszerelni is tudott rendesen, tehát nehéz lett volna elkerülni a kirobbanó sikert. Azért mindenképpen elgondolkodtató, miért nem próbálkozott meg Deák András valami komolyabb hangvételű muzsikával is, ha már egy ilyen nagyszerű alkalom adódott arra, hogy a Duna Szimfonikus Zenekar a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben is bizonyíthatott.

Persze minden relatív, így aztán a dolgot a másik oldalról is szemlélhetjük, vagyis, hogy miért ne lehetett volna kicsit könnyedebb egy Szimfonikus Körképes koncert is, miért ne tobzódhatott volna a Mahlerhez meg Beethovenhez szokott hangverseny-látogató füle a Száraz dió rotyogtató című, amúgy tényleg zseniális népdal fergeteges feldolgozásában? És miért ne érezhette volna jól magát a színpadon egy zenekar, miért ne örülhetett volna mindenki egyként, kollégája jól sikerült szólójának? Talán mert túlságosan is populárisnak, komolytalannak és sikerorientáltnak tűnt a dolog? Talán... De! A közönségnek kimondottan tetszett...

Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Szemere Zita, Balga Gabriella, Pataky Dániel, Fried Péter
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Madaras Gergely
Haydn: e-moll („Gyász”) szimfónia, Hob. I:44
Haydn: Nelson-mise (Missa in angustiis), Hob. XXII:11
A mai nap
született:
1902 • Eugen Jochum, karmester († 1987)
1923 • Victoria de Los Angeles, énekes († 2005)
elhunyt:
1983 • Anthony van Hoboken, zenetudós (sz. 1887)
1986 • Lukács Miklós, karmester (sz. 1905)