vissza a cimoldalra
2020-07-14
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11537)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (709)
Régizene (3425)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3974)
Élő közvetítések (8501)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4864)
Operett, mint színpadi műfaj (4383)
Lehár Ferenc (715)
Pantheon (2695)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1979)
Opernglas, avagy operai távcső... (20522)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1433)
Sass Sylvia (478)
Antonin Dvorak (199)
A nap képe (2213)
Franz Schmidt (3640)
Jazz (79)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Titkok nyitja (Ars Nova sings Orbán)
-té.pé-, 2006-09-19 [ Vokális művek ]
nyomtatóbarát változat

Ars Nova sings Orbán Ars Nova sings Orbán
Ars Nova Énekegyüttes
Vez: Kiss Katalin
Hungaroton
HCD 32447

"- Turgudsz írgigy bergeszérgélnirgi?
- Nergem.
- Hávát ívigy?
- Ívigy seve.
- Avakkovor nevem tuvuduvunk
beveszévélgevetnivi…
bivizovony, bivizovony."
(Lázár Ervin)

Nem szükséges az átlagosnál lelkesebb kórushangverseny-látogatónak lenni ahhoz, hogy az ember Orbán György műveivel találkozhasson a koncerttermekben. Legyen szó "mezei" örömkoncertről, kórustalálkozóról, versenyről vagy fesztiválról. Természetesen az éppen színpadon lévő kórus hangi összetétele, felkészültsége, tudásszintje alaposan megrostálja, hogy a mintegy 80 a capella női és vegyes karból mi kerül fel a repertoárba. Orbán művei ugyanis nagyon hálás, de korántsem könnyű énekelnivalók.

Az Ars Nova új lemezén 21 vegyes kari szám hangzik el tizenhat év terméséből válogatva. Megtalálhatók itt a nyolcvanas évek közepéről/végéről való, fanyar humorral átitatott, időnként keserű öniróniába forduló, míg máskor görbe tükörként ránk vigyorgó/vicsorgó alapművek, mint az Elefánt voltam, a Panyigai friss, a Paprikajancsi szerenádja vagy a Hintafa éppúgy, mint a kilencvenes évektől kezdődő szakrális korszak gyöngyszemei, az Ave verum, vagy a Te lucis...

Tanult kollégám sokszor kifejtette, hogy számára a kórusmuzsika értelmezhetetlen a rövid, másfél-kétperces darabokban. Nála egy fajsúlyos mű negyedóránál kezdődik. Nos, Orbán rácáfol erre a voluntarista gondolkodásra. Darabjai addig tartanak - és sohasem tovább -, amíg egy gondolat megszületik, egy érzés kialakul, egy tetőpont katarzist okoz, s lecseng. S ha történetesen egyetlen lélegzet az egész, akkor annyi. Nem több.

Az Ars Nova Énekegyüttes (és vezetőjük, Kiss Katalin) 15 éve kitűnő segítőtársa, aktív partnere a szerzőnek. Együtt tanulták-tanulják egymást. A Kodály-Bárdos utáni kórustechnikát. A saját, és a hallgatók hasznára, örömére. Hangzásuk fényes, áttetsző, technikájuk könnyed, puha.
Lemezük bizonyítja, hogy ellentétben a nem is olyan ritka gyakorlattal, nem csak jó dolog kórusban énekelni, hanem élmény azt hallgatni is.

Ez az egyik legjobb Orbán-lemez, amit az elmúlt években hallottam.
S ezen még az sem változtat, hogy a Hungaroton - ki tudja, miért - visszatért a korrektúrázatlan, vagy rosszul javított lemezborítók egyszer már-már túlhaladni látszott világához. Csupán a magyar szövegben öt elválasztási, helyesírási illetve betűcserés hiba bántotta a szememet. Kár, mert a barát/pályatárs Selmeczi György rövid összefoglalója és a szerző önreflexiója amúgy érdekes olvasmány.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1910 • Marius Petipa, koreográfus (sz. 1818)