vissza a cimoldalra
2020-08-08
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (920)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4028)
Franz Schmidt (3658)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2010)
Régizene (3615)
Operett, mint színpadi műfaj (4420)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (148)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62197)
Pantheon (2713)
Radnai György művészete (60)
Gioacchino Rossini (1035)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4692)
A nap képe (2228)
Gaetano Donizetti (973)
Gregor József emléke (182)
Barokk zene (491)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

"Méltatlanul elfeledve" – Friedrich Ernst Fesca: Vonósnégyesek
-johanna-, 2006-07-19 [ Kamara ]
nyomtatóbarát változat

Friedrich Ernst Fesca: Vonósnégyesek Friedrich Ernst Fesca: Vonósnégyesek Op.1.
AUTHENTIC QUARTETT: (Kalló Zsolt – 1.hegedű, Bozzai Balázs – 2.hegedű, Rác Gábor – mélyhegedű, Vályi Csilla – gordonka)
HUNGAROTON CLASSIC
HCD 32 302

Friedrich Ernst Fesca (1789-1826), a maga korában igen elismert német zeneszerző és hegedűművész, Beethoven és Schubert kortársa volt. Főként a vonósnégyes műfajában alkotott, bár két operát, három szimfóniát két nyitányt és egyéb darabokat is írt.

Magdeburgban született. Lipcsében, Oldenburgban dolgozott, majd később Kasselben kapott állást, megnősült, aztán a kasseli udvar feloszlása után a badeni nagyherceg szolgálatába állt Karlsruhéban. Itt a zenei élet meghatározó személyiségévé vált. Sajnos egészségi állapota igen korán megromlott, mindössze harminchét éves volt, amikor tüdőbajban meghalt.

Az első dolog, ami feltűnhet Fesca műveit hallgatva, hogy milyen kitűnő mesteremberrel van dolgunk. Zenéje tele van ötletekkel, merész modulációkkal, meglepő dallamfordulatokkal.

Igaz, hogy leginkább a hegedűszólam dominál éneklő, elbeszélő témáival, de a többi hangszer sincs csupán a kíséret szerepkörébe száműzve.

Fesca zenéjéből nem hiányzik sem a mesterségbeli tudás, sem a fantázia, sem az érzelem, sem a humor, még a drámaiság sem. Tényleg nehéz kérdés, vajon mitől marad egy zeneszerző hírneve töretlen még évszázadok múltán is, és mitől merül gyakorlatilag teljesen feledésbe egy másik komponista neve röviddel halála után.

Vajon mi hiányzik Fesca zenéjéből, és van meg Beethoven, vagy Schubert muzsikájában? Igen nehéz ezt szavakkal kifejezni, az ember csak hallja, vagy leginkább csak érzi a különbséget. De hála az Authentic Quartett tagjainak, Fesca azért mégsem maradt örökre elfeledett szerző.

A Brunszvik-gyűjteményből sikerült előásniuk - egy kivétellel - összes vonósnégyesének kottáját.

A kvartett tagjai több neves együttesben is játszanak, Bozzai Balázs és Vályi Csilla például tíz éve az Orfeó Kamarazenekar tagja, Kalló Zsolt 1991 óta koncertmestere, Rác Gábor pedig gyakori közreműködője a Capella Savaria kamarazenekarnak. Vonósnégyesüket 2002-ben alapították meg s főként a XVII.-XVIII. század zenéjével foglalkoznak.

Az Authentic Quartett korhű hangszereken szólaltatja meg Fesca vonósnégyeseit. A hangzás igazán szép, jó hangon és kulturáltan játszik az együttes. Nem tudom az előadók mit gondolnak Fesca muzsikájáról, de érzésem szerint kicsit kívül maradtak a dolgon. A lemezt hallgatva végig az a benyomásom, hogy alig-alig, inkább csak jelzés szerűen formálják meg a történéseket, nem mélyednek bele túlságosan a kínálkozó lehetőségek kiaknázásába. Ami leginkább zavaró, az a sűrűn előforduló intonációs pontatlanság, főként az első hegedű esetében.

Eltekintve azonban az apróbb hiányosságoktól, igazán érdekes ez a lemez, érdemes rászánni egy kis időt, hogy legalább néhány vonósnégyese erejéig megismerjük Friedrich Ernst Fesca, egy méltatlanul elfeledett mester könnyed, lírai, unalmasnak egyáltalán nem mondható muzsikáját.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1940 • Gregor József, énekes († 2006)