vissza a cimoldalra
2020-08-04
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11547)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (3538)
A MET felvételei (881)
Operett, mint színpadi műfaj (4417)
Bartók Rádió (779)
Kimernya? (3739)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2008)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (137)
Jonas Kaufmann (2486)
Franz Schmidt (3656)
Opera, operett, dalciklus, librettók, szövegkönyvek, versek (625)
Momus-játék (5871)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4023)
A nap képe (2224)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2809)
Pantheon (2711)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4881)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Európai dalok az Újvilágból (Thomas Hampson / Ives, MacDowell, Griffes)
BaCi, 2006-03-24 [ Vokális művek ]
nyomtatóbarát változat

Thomas Hampson / Ives, MacDowell, Griffes CHARLES IVES, EDWARD MACDOWELL, CHARLES T. GRIFFES - Lieder
Thomas Hampson - ének
Armen Guzelimian - zongora
Warner
9031 72168-2

Ezúttal nem azzal a "szokványos" történettel van dolgunk, hogy európai zenészek Amerikában próbálnak boldogulni. Ellenkezőleg, jelen esetben amerikai komponisták keresték, ha nem is a boldogulásukat, de saját zenei nyelvezetüket a mi kis kontinensünkön.
A lemezen hallható szerzőknek ugyanis szoros kapcsolatuk volt az európai dalirodalom Mekkájával, Németországgal.

MacDowell nemcsak tanulmányait végezte Németországban, karrierje is innen indult el. Művei talán leginkább Mendelssohn könnyed, elegáns vonásaira emlékeztetnek, de van egy-két dal, amelyben letagadhatatlan a hazájából magával hozott, kissé a könnyebb műfajok felé hajló zenei ötletek jelenléte. Ez utóbbi esetekben a különféle kultúrkörök keveredése egy érdekes, izgalmas új hangulatot teremtett.

Griffes ezzel ellentétben soha nem lép ki a német romantikus dal megszokott kereti közül. A szöveg és a zene kapcsolata, a harmóniakezelés, a modulációk, a zongoraszólam figurációi, az akkordok felrakása - tökéletesen illeszkednek a Schubert, Schumann, Brahms által felépített világba. Még újításai is az európai kontinens által megszabott irányban történtek, így bukkanhatunk néhány impresszionista és utóromantikus színfoltra darabjaiban.

Ahogy várható volt, Ives dalaiban találjuk a legváratlanabb megoldásokat. Õ maga nem tanult Európában, csak tanára, Horatio Parker révén részesül az európai kultúrából. Ehhez társul még a szülői házból hozott folyamatos útkeresési hajlam. Ives apja aktív zenész volt, egész életét a hangokkal való kísérletezés töltötte ki. Új hangzásokat, a megszokottól eltérő harmóniákat keresett, s természetesen ebbe belevonta a fiát is.

Ives így tanáraitól megtanulhatta, ami a "szakmához" kellett, apjától pedig mindazt, ami az igazi "újat alkotáshoz" szükségeltetett, s végül Amerika egyik legnagyobb jelentőségű zeneszerzőjévé vált. Merészsége miatt csak jóval a művek megszületése után, egészen élete végén jöttek az elismerések. Szerencsére az ő esetében az anyagi megfontolás nem volt kihatással az alkotás folyamatára, bőséges megélhetést nyújtott számára kereskedői tevékenysége.

A lemezen hallható dalai fiatalkori művek.
Egyszerű harmóniakezelés, egyszerű dallamfordulatok.
Még csak néha-néha villan meg Ives igazi arca, egy-egy érdekes moduláció, vagy furcsább dallammenet képében. Ha valaki ismerkedni, barátkozni szeretne a XX. századi zene, esetleg pontosan a későbbi Ives hangzásvilágával, ezek a dalok ideális bevezetésnek bizonyulhatnak.

Thomas Hampson természetesen úgy nyúl a darabokhoz, ahogy a mintául szolgáló Mesterek művei esetében tenné. Lényeg: a szöveg és a zene egysége. Ennek köszönhetően MacDowell "amerikai ízei" és Ives még kissé halk hangú sajátosságai is értelmet nyernek előadásában. A dalkedvelő közönség számára oly jól ismert romantikus fordulatokat pedig új környezetüknek megfelelően hagyja érvényre jutni. Különösen érdekes feladat lehetett mind Hampson, mind pedig Guzelimian számára azoknak a daloknak a megformálása, melyeket valamelyik német szerző megzenésítésében is rendszeresen előadnak a művészek. Még nekünk hallgatóknak is furcsa, hiszen pl. Heine Ich grolle nicht-je szinte kiírthatatlanul rögzült az ember fülében Schumann zenéjével.

Ha a lemez szerzői nem is tekinthetők zseniálisaknak, akkor is érdemes foglalkozni az itt található anyaggal. Előadónak, hallgatónak, tanárnak és tanítványnak egyaránt jól jön néha valami más, valami gondolkodtató új feladat.
Nekik inkább a művek kotta formátumát ajánlom, mert a lemez előadói nem sok kétséget hagytak a megvalósítást illetően.
Nekünk, boldog laikusoknak viszont marad az élvezet, ha hagyjuk magunkat vezetni Hampson és Guzelimian által ebben az ismeretlen-ismerős világban.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1901 • Louis Armstrong, jazz-muzsikus († 1971)