vissza a cimoldalra
2020-08-08
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (927)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (175)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (150)
Régizene (3621)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4886)
Verdi-felvételek (576)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4028)
Franz Schmidt (3658)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2010)
Operett, mint színpadi műfaj (4420)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62197)
Pantheon (2713)
Radnai György művészete (60)
Gioacchino Rossini (1035)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4692)
A nap képe (2228)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Don Giovanni a Zeneakadémián
LÁ, 2004-12-29 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

2004. december 27. - Zeneakadémia
a Magyar Állami Operaház Failoni Zenekara
a Budapesti Kórusból alakult kamarakórus
Km.: Ardó Mária, Kármán Emese, Szilfai Márta, Clementis Tamás, Cserhalmi Ferenc, Fátrai János, Hábetler András, Kiss Péter - ének
Vez.: Köteles Géza.

MOZART: Don Giovanni

A szervezés meglehetősen kapkodósnak tűnt: emlegették az estet mint koncertszerű, szcenikus, szemi-szcenikus (?) előadást. Végül az előadók minimális színpadi játékkal próbálkoztak, de meglehetősen rendszertelenül és csekély sikerrel. A magyar nyelvű előadás szimpatikus ötlet, de talán érdemes lenne több energiát fordítani arra, hogy ne csupán minden második szereplő szövege legyen érthető.

Ezeknél persze jóval nagyobb problémát jelentettek az érthetetlenül elhagyott jelenetek és áriák, megcsonkított és kimaradt recitativók - számomra legalábbis semmi sem indokolta a húzásokat. Különösen, hogy az elején a bájosan zavarban levő konferanszié olyan jelenetet is ismertetett, ami az előadásban aztán nem hangzott el.

Abban, hogy az este során végül mégis szép élményben volt részünk, nagy szerepe volt a MÁO Failoni Zenekarának. összehangoltan, erőteljesen szóltak Köteles Géza vezénylése alatt.

Az énekes szólisták terén már vegyes a kép. A hölgyek közül Ardó Mária rendkívül kellemes csalódást okozott, lágy, szép hangja ideális Anna szerepéhez. Kétségtelenül vitte a pálmát a női szereplők között. Sajnos, nem volt nehéz dolga.
Szilfai Márta hangján mostanra nyoma sincs hajdani képességeinek. Ezt tekinthetjük természetes élettani folyamatnak, de nem jogosítja fel az énekesnőt, hogy mindenkit túlüvöltve (nem énekelve!) tönkretegyen jeleneteket, valamint teljesen átírja Elvira utolsó áriáját.
Kármán Emese személyében egy fiatal, szép hangú énekesnőt ismerhettünk meg. Egyetlen problémája, hogy nem tudja elénekelni Zerlina szerepét, de azért ügyesen lavírozott a nehezebb részeken, második áriáját pedig egyszerűen kivágták az előadásból, az egész jelenettel együtt.

A címszereplő, Clementis Tamás hangja tökéletesen passzol a karakterhez, jól viszi a szólamot. Produkciója azzal együtt illúziókeltő, hogy egyes jelenetekben a hangerőt legalább duplájára kellene venni. Kiss Péter Ottavio szerepében épp az ellenkezője: hangerővel jól bírja, a magasabb hangokat sem sikkasztja el. Mégis: a lírai hangvétel teljesen hiányzik áriáiból, nem képes megteremteni a megfelelő légkört. Hábetler András nem ismeretlen Masetto szerepében, a tőle szokott jó formát hozta. Leporellóként Fátrai János szép tónusú, de halk és magasságaiban néha bizonytalan baritonja pedig kellemes középszer.

Cserhalmi Ferenc számára telitalálat a Kormányzó. Erős, érdes hangjával tényleg el tudja hitetni a közönséggel, hogy a túlvilágról jött, és képes magával rántani a mélybe Don Giovannit. Aztán kiderül, hogy az előadás véget is ér Don Giovanni elkárhozásánál. Kis csalódottsággal tölt el, hogy a jól sikerült előadás végén az erkölcsi tanulság elénekléséről ezúttal lemaradunk. Vigasztalom magam azzal, hogy alig két hónap múlva más szereposztásban újra hallható lesz a Don Giovanni a Zeneakadémián.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1940 • Gregor József, énekes († 2006)
1953 • Bándi János, énekművész