vissza a cimoldalra
2020-08-08
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (175)
A MET felvételei (924)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (150)
Régizene (3621)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4886)
Verdi-felvételek (576)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4028)
Franz Schmidt (3658)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2010)
Operett, mint színpadi műfaj (4420)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62197)
Pantheon (2713)
Radnai György művészete (60)
Gioacchino Rossini (1035)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4692)
A nap képe (2228)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

A BFZ titokkoncertje
Dauner Nagy István, 2004-11-09 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

2004. november 5.
Zeneakadémia
Budapesti Fesztiválzenekar
Reinhardt Nikoletta (brácsa),
Eckhardt Gábor (zongora),
Pusker Ágnes és Júlia (hegedű),
Rév Lívia (zongora)
Vez.: Fischer Iván

MILHAUD: A kaliforniai nő (Négy arckép brácsára és zongorára, No.1.)
SCSEDRIN: 1. Zenekari concerto ("Huncut csasztuskák")
MARTINU: Versenymű két hegedűre és zenekarra - III.tétel (1950)
MOZART: A-dúr zongoraverseny K.488
BRAHMS: g-moll zongoranégyes Op.25 - Arnold Schönberg hangszerelése

A BFZ titok-koncertjei nem csupán attól érdekesek, hogy az ember már parkolót keres, vagy sorba áll a ruhatárnál, amikor még mindig nem tudja, hogy mit fog hallani.

Érdekes az este később is, amikor már lehullt a lepel. Talán azért is, mert akár van előre hirdetett program, akár nincs, az esemény más dolgokban sem mindenben emlékeztet hagyományos hangversenyre.

A műsor első felében némi happening, előtérben Fischer-konferanszié, háttérben sétáló brácsás lány (Milhaud darabját és az új Greiner-hangszerét mutatja be Reinhardt Nikoletta).

Egy, a koncertlátogató polgárt pukkasztó Scsedrin-művel kezdődne a tulajdonképpeni koncert, de az orosz szerző saját magát is kerékbe töri és szétdarabolja. Kezdődni így is elkezdődik valahogy, de az egymást érő, viccesen abbahagyott és túljátszott zárlatok csak nem akarnak abbamaradni...
Martinu Concertino két hegedűre, ahol a szólókat a tizenéves Pusker-lányok, Ágnes és Júlia adják elő, majd Mozart 488-as A-dúr zongoraversenyét hallottuk, a közel kilencven éves Rév Lívia játékával.

Úgy érzem, kezdem érteni. Ezeket a műsorokat nem is lenne sok értelme előre kihirdetni. Ezek a koncertek nem az előadandó művekről szólnak. A zene segítségével, de közvetlenebbül, tudatosan és didaktikusan tálalják az intellektuális izgalmat, humort, szeretetet és bölcsességet, mindazt, amit a zenében szeretünk.

A "szakértő" közönség a versenyművek szólistáitól ma nem várja a technikai perfekciót, a világot forgató erőt, a fehér izzást. A két hegedűs kislány még innen, az évtizedek óta Párizsban élő Rév Lívia már túl van ezeken. Fischer Iván viszont felhívja a figyelmet az "angyali" derűre és tisztaságra. Nos, így is lehet mondani. Valójában technikai problémák sincsenek, de valóban, ahogyan Pusker Ágnes és Júlia játékában, úgy Rév Líviáéban is jelen van a hit a zenében, és igazi, szeretetreméltó muzsikálást rendeznek.

A koncert második fele egy gigantikus "kísérleté". Brahms zongoranégyesét adják elő, Schönberg hangszerelésében.

Ez másfajta kihívás a koncertlátogató közönségnek. Schönberg, talán fogadásból, talán bizonyítási vágyból, de lehetetlen feladatot tűzött ki maga elé. Zsenijét és tudását, hangszerelő felkészültségét sikerült bemutatnia, de a műből így sem lett igazi, szimfonikus nagyzenekarra alkalmas darab - igaz, ez valószínűleg nem is volt célja.
A sikeres előadás szintén lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Fischer Ivánék - talán fogadásból, talán bizonyítási vágyból - műsorra tűzték, és szintén megoldották. A műben a sűrű, megalapozott vonóskari hangzás tűnik fel. Nagyszerűek a csellisták! És persze a többiek is. Fischer Iván jó érzékkel billentette helyére a balanszot. A ráadást - Bach egy korálját - csak a fúvóskar adta elő.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1940 • Gregor József, énekes († 2006)
1953 • Bándi János, énekművész