vissza a cimoldalra
2020-08-08
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (926)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (175)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (150)
Régizene (3621)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4886)
Verdi-felvételek (576)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4028)
Franz Schmidt (3658)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2010)
Operett, mint színpadi műfaj (4420)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62197)
Pantheon (2713)
Radnai György művészete (60)
Gioacchino Rossini (1035)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4692)
A nap képe (2228)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Happy Birthday, Max! (Sir Peter Maxwell Davies Budapesten)
Varga Péter, 2004-10-26 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

2004. október 24.
Zeneakadémia
Sir Peter Maxwell Davies szerzői estje

Danubia Szimfonikus Zenekar
Dimitri Ashkenazy - klarinét
Gunther Haussknehcht - skót duda
Hutás Gergely - hegedű
Vez.: Sir Peter Maxwell Davies

Három évvel ezelőtt a Szigeten egy operáját láthattuk, most - a nagy hangverseny előtti napon - gyerekeknek írt kis kórusműveit magyarázta, egyébként életművének darabjai nem tűnnek túlreprezentáltnak a magyar hangversenyéletben. Mint az említett példák is jelzik, életművében szinte mindent kipróbált, a penetráns témájú, rockzenével ötvözött operától a gyermekeket nevelő darabokig. Biztos kezű, óriási tudású, nagy mester.

A hetvenedik születésnapját múlt hónapban ünnepelt zeneszerző (aki fürgén ugrált föl-le a karmesteri dobogóról) négy darabot választott életművéből. A műsor a harminc éve a skóciai Orkney szigetén élő Davies műveinek könnyedebb oldalát képviselő, népi ihletésű alkotásainak egyikével kezdődött: Spell for Green Corn - The McDonald Dances (Termékenységvarázslás - A McDonald táncok).

Szvitszerű mű, hegedűszólóval. A sziget szinte minden pubjában zenélő és minden jelentős eseményén résztvevő hegedűsök állandó kísérői Davies világának, aki számára ez a világ természetesen zenei fogantatású. A népi dallamok mellett ugyanolyan erővel hatnak rá a természet hangjai: a tenger zúgása, a vihar hangrobaja. Ezek zenei megjelenítései mind-mind helyet kaptak a darabban, és mint az a későbbiekből kitűnt, ezek az elemek szinte menetrendszerűen feltűnő, kötelező attribútumai a szerző zenei világának, amelyben az egyszerűbb, népies hangzású dallamokat olykor disszonánsabb szakaszok emelik át az egyszerű népdalfeldolgzások köréből a komolyabb darabok közé.

A hegedűszólót a hangversenymester, Hutás Gergely játszotta, a zenekarból kiállva, tisztán, stílusosan. Na igen, a karmester a szerző volt... A zenekar pedig felszabadultan, élményszerűen játszott a kifejezetten jó hangulatú, népi dallamokat is feldolgozó műben.

Az 5. Szimfónia Sibelius hatását viseli magán, és gregorián motívumot is alapul vesz. Hogy rejtett titkait feltárja, ahhoz alaposabb tanulmányozás és elemzés szükséges. Hallás után egytételes formája feltűnő, és hogy a mozaikszerű szerkezetű mű az összefüggéseket a mélyebb rétegekben hordozza. De természetesen jól hallhatóak a szerző kedvenc motívumai: a természetzenék, talán még (a vele készült interjúban) az általa említett északi fény zenei megformálása is. A nála szinte kötelező viharos és disszonáns kitörések ismét megjelentek.
A nem könnyű művet a lelkes zenekar inkább a szerző betanításának segítségével, mint színpadi vezénylésével - amely azért lényegre törő, pontos volt -, a különféle karakterek teljes értékű megformálásával adta elő.

Talán jellemző Daviesre, hogy az est megrendítő élményét nem annyira művének, mint inkább az azt megszólaltató művésznek, jelesül Dimitri Ashkenazynak köszönhettük. (Életrajzai nem említik, hogy a harmincöt éves, New York-i születésű, Svájcban élő, egyébként Vadimir Ashkenazyval is gyakran szereplő művész rokona lenne a zongorista-karmesternek.)
A Starthclyde Concerto 4. valójában egy klarinétverseny. Nagyon nehéz lehet, és az sem mindennapi, hogy egy ekkora, félórányi modern művet - akár szólistaként is - kotta nélkül tud valaki. Egy kicsit küzdve hangszerének nedvesedésével, Ashkenazy otthon volt a virtuóz futamokban, az extrém magasságokban, a mély chalumeau-regiszterben, a szinte elhaló pianókban.
És amikor már úgy látszott, olyan műre akadtunk, amely sem természetzenét, sem népzenét nem tartalmaz, a hosszú és kimerítően nehéz kadencia után olyan kifejezően szólaltatta meg az egyszerű, népdal alapú kódát, hogy az ember szíve elszorult. Nagyobb ünneplést érdemelt volna a kis létszámú közönségtől.

Az An Orkeney Wedding, with sunrise, Davies egyik legnépszerűbb műve zárta a kiválasztottak sorát. Mint címe is sejteti, ismét népzenei fogantatású darab, egy esküvői mulatsághoz illő érdekességekkel: ilyen az elhangolódó hegedűszóló - nyilván a lerészegedést jellemzendő, a nagy disszonáns beütések pedig valami lakodalmi tréfát sejtettek. De hallhattunk szinte verbunkosra emlékeztető hegedűszólót is, és a végén egy valódi(?) skót dudás is megjelent beöltözve, Gunther Haussknecht személyében, akinek a szólója a ráadást is szolgáltatta.
A zenekar ismét jókedvűen, felszabadultan fürdött a népi dallamokban, ebben segítségére lehettek az előző koncertjükön (a Muzsikás Együttessel) játszott magyar tánczenék által szerzett tapasztalatok is.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1940 • Gregor József, énekes († 2006)
1953 • Bándi János, énekművész