vissza a cimoldalra
2020-08-08
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (920)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4028)
Franz Schmidt (3658)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2010)
Régizene (3615)
Operett, mint színpadi műfaj (4420)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (148)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62197)
Pantheon (2713)
Radnai György művészete (60)
Gioacchino Rossini (1035)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4692)
A nap képe (2228)
Gaetano Donizetti (973)
Gregor József emléke (182)
Barokk zene (491)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Matáv-évadnyitó a Zeneakadémián
Szilgyo, 2004-09-30 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat
2004. szeptember 29. - Zeneakadémia
Matáv Szimfonikus Zenekar
Michel Beroff (zongora)
Vez.: Ligeti András
GLINKA: Valse Fantaisie
CSAJKOVSZKIJ: b-moll zongoraverseny
DVORÁK: 8. szimfónia

Nincs különösebb jelentősége, de mégiscsak évadnyitó koncertet tartott a Matáv Zenekar a Zeneakadémia nagytermében. Talán a várakozás volt kicsit nagyobb a szokásosnál, kifejezetten jó volt látni a szinte teljesen megtelt széksorokat, és az embernek az a határozott benyomása alakult ki már a nyitányként játszott - az ismeretlenség ez esetben kevéssé jótékony homályából felbukkant - Glinka-mű, a Valse Fantaisie előadása során, hogy a zenészek és szerencsére a zenekar zeneigazgatója és az este dirigense, Ligeti András is komolyan veszi a feladatát. Mert hát a közelmúlt Matáv Zenekarral kapcsolatos tapasztalatai szerint ez akár másként is lehetett volna. Nem szépítem a dolgot, az elmúlt évad általam hallott négy koncertjének mindegyikén a rutin és a tisztes középszer volt leginkább jellemző a zenekar játékára.

Ezen az estén azonban mindez másként volt. Lehet vitatkozni az egyes hangszercsoportok játékának szépségén - bár a hegedűszólamot érzésem szerint kritika nem nagyon érheti - de az biztos, hogy a korábbiaktól eltérően hangulata, atmoszférája volt az estének, és ez az, amit a közelmúltban bizony hiányolhattunk a Ligeti András vezette együttestől. Már a Csajkovszkij-versenyműben érezni lehetett, hogy ezúttal "harapnak" a zenészek, a csúcspontok a helyükön voltak, mindamellett nem hiányzott a zenekar játékából a lágyság, finomság sem.

Sajnos, az este szólista közreműködőjéből, a francia Michel Beroffból viszont szinte teljesen. Beroff jó nevű játékosa a hangszerének, több neves dirigenssel készített lemezfelvételeket (Abbadóval a balkézre írt Ravel-zongoraversenyt, Masurral pedig a Prokofjev-versenyműveket rögzítette), és alapvetően technikás játékosnak mutatkozott. Ám a magas hőfokon, nagy intenzitással és helyenként intenzív pedálhasználattal játszott magánszólamra mindvégig egyfajta nyerseség, helyenként kifejezett brutalitás volt jellemző. Persze Csajkovszkij bombasztikus zenéjétől nem idegen ez az előadói felfogás, ám a lassú tétel egyes periódusait leszámítva sok érzékenység nem volt tapasztalható a művész interpretációjában. Így hát maradt a némiképp szomorú felismerés: Beroff kétségkívül professzionális játéka bizony távol áll attól, amiért a magamfajta egyszerű, zeneszerető ember igazából rajongani tud.

Az este második részét Dvorák szerencsére egyre gyakrabban játszott 8. szimfóniája töltötte ki. A szimfónia népszerűségében persze nem veheti fel a versenyt egyetlen fiatalabb testvérkéjével (vagyis az "Újvilággal"), ám zeneileg csaknem egyenrangú vele. A lendületes darabhoz lendületes előadás illik, és ebben nem is volt hiba. Különösen tetszett a 2. tételt nyitó, távolból felsejlő dallamfoszlányok ügyes egymás mellé illesztése, amelynek köszönhetően a tételkezdet - oly sok előadással ellentétben - nem hullott szét. A tempóválasztás majdnem mindig helyénvalónak tűnt, egy-két esetben lehetett csak azt érezni, hogy a helyenként igen gyorsan játszott részek kissé nagyobb precizitást igényeltek volna.

Összességében a Matáv Zenekar évadnyitója, ha felejthetetlen percekben nem is, szép pillanatokban azonban mindenképp bővelkedett. Túlzás nélkül állítható, hogy várjuk a hasonló folytatást.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1940 • Gregor József, énekes († 2006)