vissza a cimoldalra
2020-04-02
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11475)
A csapos közbeszól (95)

Kimernya? (3516)
Momus-játék (5816)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3770)
Plácido Domingo (927)
Wagner-felvételek (284)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4734)
A nap képe (2195)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62101)
Pantheon (2580)
A MET felvételei (130)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7341)
Opernglas, avagy operai távcső... (20445)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1906)
Franz Schmidt (3568)
Magyar Rádió operafelvételei és operaközvetítések – magyar előadóművészekkel (1012)
Verdi-felvételek (566)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Gyíkká! - Harry Potter
- kegy -, 2004-06-18 [ Nagy zeneszerzők ]
nyomtatóbarát változat

Nagy zeneszerzők - Harry Potter Anglia évek óta csak őt ünnepli - mintha más kortársszerzők partitúrába sem rúghatnának! De mit kortársszerzők! Az angolok számára a klasszikus szerzők is megszűntek, és az angolokkal együtt a világ is őt élteti, őt, az új géniuszt, a csodagyereket, Harry Pottert a "Mágust", ahogy rajongói nevezik.

Harry Potter pontos családi hovatartozását sokáig homály fedte. A nagybácsi és a nagynéni nevelte a Private drive 4. szám alatt, ahol a fedelet Harrynek még beképzelt és kövér unokaöccsével is meg kellett osztania. Harry az éjszakákat a lépcső alatti kamrában - "szobájában" - töltötte. Az éj sötétjében szívesen vette elő kis varázsfuvoláját, amelyet egy kedves fagylaltárus boszorkány adott neki, miután a semmiből előtűnve varázsbarackot nyomott az orra hegyéig piszén pisze Harry Hallowween-tök kobakjára.

Amikor az éj közepén már mindenki aludt, Harry ki-kilopózott nyomorult lakából, és a kerti ablakon át merengve nézte, amint az arany ágon ülő sármány belezendít citeráján.

Ezen élmények hatására érezte egyre határozottabban, hogy zeneszerzővé kell válnia. Döntésében megerősítette egy kedves medvecukorárus óriás, aki a semmiből előtűnve egy térképet, egy roxforti felvételi jelentkezési lapot és egy hatalmas varázspacsit adott a megszeppent kisfiúnak.

Harry megdöbbenve tapasztalta, hogy felvették Roxfortba, mielőtt még elolvasta volna a jelentkezési lap kitöltési útmutatóját.

Roxfort a zenei világ alfája és Mekkája volt akkoriban. Az ifjú Potter lubickolt az itteni életben. Szerencséjére az iskola tanulmányi osztálya, amelyet mindenki egyszerűen csak Teszlek Süvegnek hívott, őt a Griffendél körletbe osztotta be, amely laza szellemiségéről, színes harmóniafűzéseiről és derűs dúrhangzatairól volt híres. Így sikerült megúszni a sátáni d-mollokkal operáló Mardekárt és a leginkább terjengősségéről nevezetes Budenbrook-házat.

Harryvel rengeteg érdekes dolog történt a Roxfortban, ami élénk hatással volt alkotói képzeletére és pályájára. Egyszer például betévedt a Tiltott Rengetegbe, amiből azonnal hangszeres művet akart komponálni Egy éj a kopár hegyen címmel, de tanárai figyelmeztették, ezzel elkésett. Ugyanígy járt az Utazás vonaton és a Terefere-polka, valamint a Baba Jaga kunyhója című terveivel is.

Ez azonban korántsem hangolta le. Az iskolai évek vége felé megírta Kviddics című oratorikus művét, amely a klezmer elemeiből építkezett. A szöveg természetesen kviddics nyelven szólt. Ez a mű azonnal a leghíresebb kortárs szerzők közé emelte, különösen a Nimbus 2000 című, slágerré váló dalbetét, amelyet már a premiert követő napon vígan fütyörésztek a roxforti suszterek, bolti eladók, tündék, boszorkányok és rajzfilmfigurák.

Harry Potter azóta csak úgy ontja a műveket, és semmi okunk azt gondolni, hogy ennek a termékeny alkotói szakasznak hamar vége szakadna. Nekünk tulajdonképpen semmi dolgunk nincs, mint ülni a koncerttermek nézőterén, és tapsolni. Különben könnyen megeshet, hogy a sértődött Potter gyíkká változtat bennünket.

Hírek
• Együttműködési megállapodás a Magyar Állami Operaház és a Fővárosi Állatkert között
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1997 • Durkó Zsolt, zeneszerző (sz. 1934)