vissza a cimoldalra
2019-12-09
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11455)
A csapos közbeszól (95)

Szentély az isteni Anna Nyetrebko-nak (2978)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62003)
Kolonits Klára (1147)
Opernglas, avagy operai távcső... (20364)
Franz Schmidt (3472)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1819)
Társművészetek (1519)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4623)
Cziffra György (110)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (118)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3530)
Lisztről emelkedetten (980)
Verdi-felvételek (552)
Élő közvetítések (8271)
Palcsó Sándor (274)
Pitti Katalin (828)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Muzsika a szabadban - Puskás Ferenc
- kegy -, 2004-06-11 [ Nagy zeneszerzők ]
nyomtatóbarát változat

Nagy zeneszerzők - Puskás Ferenc Egyesek populistának tartják, mások zseninek. Egyik-másik ítész szerint az, hogy hatalmas tömegeket volt képes megmozgatni fellépéseivel, ócska sikerhajhászás, míg akad vélemény, amely szerint ez maga a zene diadala. Egy biztos: Puskás Ferenc (mindannyiunk Öcsi bácsija) ma már legenda.

A Kispesti Munkás Szavaló, Énekes és Testedző Körben kezdte egyszerű énekesként. Olyan ismert helyi spirituálékat énekeltek, mint az Egy kispesti vendéglőbe egy kispesti vendég lő be vagy a Kispest megér egy kis estet. Öcsi (ahogy kezdettől nevezték) azonban már ekkoriban tudta, ő többet akar, mint szoprán szólamot fújni egy kórusban.

Szorgalmasan gyakorolt. Adottságai és gyakorlása hamarosan a legjobbak közé emelték őt, később pedig énekkarkapitánnyá választották. Ez idő tájt a Kispesti Munkás Szavaló, Énekes és Testedző Kör már eredményesen szerepelt a ZB I-ben (a Zenész Bajnokság felsőházában). Több alkalommal lettek győztesek az Angyalföldi Vasas Másik Munkás Zenei és Vasöntő Klub, a Ferencvárosi Lumpenproletár Zenész Kör, a Belügyminisztériumi Újpesti Nagyon Munkás Zenei és Külvárosi Edzőtársulat és az MTK ellen.

Öcsi elsősorban gyors és cseles kadenciáiról, fürge alterációiról, észrevehetetlen modulációiról és trükkös szerkesztésmódjáról volt híres. Schönberg gondolatiságát továbbfejlesztve képes volt a rák-, a tükör- és a tükör-rák forma mellett az ugróbak, és a faltörő kos figurák felépítésére, ami nagyon hatékonynak bizonyult egy-egy összecsapás alkalmával.

Öcsi karrierje azonban akkor kezdődött, amikor a Magyar Nemzeti Munkás Zenei Válogatott tagja lett. Itt módja nyílt arra, hogy a Kispestnél eltöltött idők alatt az éneklés mellett félig-meddig titokban komponált műveit végre előadja.

Kiváló zenésztársakra lelt: Czibor, Kocsis, Bozsik, Fenyvesi, hogy csak néhányat említsünk közülük. Briliáns tehetségük és együttműködő készségük lehetőséget teremtett Öcsi számára, hogy kísérleti jellegű, de hamarosan roppant népszerű műveit színpadra, pontosabban gyepre állítsa.

Puskás forradalma először is abban állt, hogy minden alkotását pontosan kilencven percesre komponálta - hosszabbítást csak indokolt esetben engedélyezett. Továbbá az első perctől törekedett arra, hogy a darabok ne koncertpódiumokon, hanem stadionokban szólaljanak meg. (Manapság hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ezzel nem csupán a híres rock and roll-fesztiválokat és -turnékat előzte meg, de a rock and roll születését is.)

Az ötvenes évek magyar politikai apparátusa támogatta Puskás elvtárs (az apparátus nevezte eképpen, a közönség számára Puskás Ferenc továbbra is Öcsi maradt) nagyszabású terveit, hiszen így - vélekedtek a politikai döntéshozói - a dolgozók szabad ég alatt, jó levegőn, napfényben, a pázsit illatát belélegezve élvezhették a kultúrát. (A jelenség korszakalkotóvá vált. Nem csoda, hogy Puskás Ferencről mára stadiont neveztek el.)

Puskás hatvanezres kórusra, szavalásra, sípszóra és kiabálásra hangszerelt nagyívű művei azonnal a közönség kedvenceivé váltak. A legnépszerűbb a mai napig a Magyarország - Anglia: 6 - 3 című darab, amelynek premierjét 1953-ban Angliában, a Wembley Stadionban tartották, de ezen kívül számos siker fűződik Öcsi bácsi és a Magyar Nemzeti Munkás Zenei Válogatott nevéhez, amelyet egy idő után már csak Aranycsapatként emlegetett a közönség.

Mivel a kor technikája meglehetősen fejletlen volt, felvétel kevés maradt ezekről a szabadtéri előadásokról. De javasoljuk, hogy aki hozzájut egy-egy ilyen unikális rögzített darabhoz, okvetlenül idézze fel az ötvenes éveket!

A tréfát egy pillanatra félretéve, a szerző és a Café Momus szerkesztősége ezúton kíván Öcsi bácsinak mielőbbi gyógyulást, jó egészséget és további minden jót. És mindent köszönünk!

Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Pro Musica Leánykar (karigazgató: Szabó Dénes)
Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara
A Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei
Vezényel: Antal Mátyás
Műsorvezető: Becze Szilvia
"Magyar Karácsony" - Szokolay Sándor művei
A Szokolay InspirArt – SZIA 2019 zeneszerzőverseny díjnyertes művei
SZOKOLAY: Magyar Karácsony – magyar karácsonyi énekek és népi betlehemesek
SZOKOLAY: Mohácsi Betlehemes – népdalkantáta nőikarra és zenekarra

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Balogh Eszter (mezzoszoprán), Varga Oszkár, Osztrosits Eszter (hegedű), Kurgyis András (brácsa), Matuska Flóra (cselló), Radnóti Róza (zongora)
"A tehetség kötelez"
Mendelssohn-est
MENDELSSOHN: Három dal, op. 84 – 2. Herbstlied
MENDELSSOHN: Hat dal, op. 71 - 5. Auf der Wanderschaft, 6. Nachtlied
MENDELSSOHN: 1. (d-moll) zongoratrió, op. 49
MENDELSSOHN: Hat dal, op.57 - 5. Venetianisches Gondellied
MENDELSSOHN: Hat dal, op. 86 – 5. Der Mond
MENDELSSOHN: Hat dal, op. 34 – 6. Reiselied
MENDELSSOHN: 6. (f-moll) vonósnégyes, op. 80
21:00 "Kóda" Beszélgetés az előadókkal

19:35 : Budapest
Erkel Színház

Komlósi 35
Jubileumi gálaest
19:00 : Debrecen
Csokonai Színház

MOZART: Szöktetés a szerájból
A mai nap
történt:
1905 • A Salome bemutatója (Drezda)
született:
1915 • Elisabeth Schwarzkopf, énekes († 2006)
1934 • Kun Zsuzsa, balettművész
1967 • Joshua Bell, hegedűs