vissza a cimoldalra
2020-04-02
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11475)
A csapos közbeszól (95)

Kimernya? (3516)
Momus-játék (5816)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3770)
Plácido Domingo (927)
Wagner-felvételek (284)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4734)
A nap képe (2195)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62101)
Pantheon (2580)
A MET felvételei (130)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7341)
Opernglas, avagy operai távcső... (20445)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1906)
Franz Schmidt (3568)
Magyar Rádió operafelvételei és operaközvetítések – magyar előadóművészekkel (1012)
Verdi-felvételek (566)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Dal a Föld körül - Tyereskova
- kegy -, 2004-06-04 [ Nagy zeneszerzők ]
nyomtatóbarát változat

Nagy zeneszerzők - Tyereskova "Eddig a nő körül forgott a világ, most meg a nő forog a világ körül" - terjedt el a rosszindulatú vicc azon a napon, amelyen a szovjet Tyereskova, a XX. század géniusza kis űrhajóján jó néhány oktávval a Föld fölé emelkedett, hogy végrehajtsa minden idők legkülönösebb zenei performanszát. Csak háttér-információként jegyezzük meg, hogy a pesti aszfaltnyelv ezért ragasztotta rá azonnal a gúnynevet: Perfor Manci.

Tyereskova egyszerű zeneműves családba született. A felmenők hetedíziglen az arcuk verítékével keresték a kenyerüket: többnyire árendába kapott művekből próbálták keserves munkával kigyomlálni a disszonáns hangokat, helytelen zárlatokat. A dodekafónia terjedése azonban elszegényítette ezeket a derék embereket. Munkájuk feleslegessé vált, így jobbnak látták belépni a zeneműves kolhozba, s csavarrá válni a központosított termelés nagy gépezetében.

A kis Tyereskova nyaranta gyakran segített szüleinek a könnyebb munkákban. Különösen a súrlódó kisszekundok felfedezésében és kigyomlálásában jeleskedett, de azonnal észrevette a fölösleges szeptimhangokat, valamint a bővített kvartokat is. Zenei pályáját azonban nem ez alapozta meg.

Hároméves múlhatott, amikor nagyapja, aki gyakorta ültette őt térdére a lakótelepi lakás erkélyén, és énekelt neki ősi kalácssiratókat, egyszer olyan magasra kiénekelt egy szépen odatett fisz-moll akkordot, hogy az nem hullott vissza. A kicsi lány ámulattal figyelte az ellibegő hármashangzatot, majd kis várakozás után megkérdezte: "hová lett"? A nagypapa szelíden válaszolta: "elszállt az űrbe".

Tyereskova akkor eldöntötte, életét az akkord felkutatásának szenteli. Másnap (három évesen!!!!!!!!!) már be is iratkozott a Jurij Gagarin Egyetemre, ahol fájdalmasan csalódnia kellett. Az első fizikaórán megtanulta: a hang az űrben nem is terjed. Akkor úgy határozott, életét annak szenteli, hogy ezt megváltoztassa. Gondoljuk csak meg: napokon belül ez már a második dolog volt, aminek az életét szentelte. A tervet száz százalékkal túlteljesítette, ami akkoriban nem volt mindegy.

Teljesítményére fel is figyeltek a Jurij Gagarin Egyetemen, ahol azonnal áthívták az űrzeneszerzés szakra. Itt vákuumelméletet, hangtalan tant, zene-nem-szerzést tanult.

Friss diplomásként Bajkonurba került, ahol egy kutatócsoport tagjaként azt vizsgálta, milyen erősen hallatszik a világűrben a Déli Hadseregcsoport Férfikarának előadásában az Ej uhnyem. Ekkortájt, csak úgy mellékesen ötlött fel benne, hogy ha földkörüli pályán repül, egy moog-effekt segítségével simán gerjeszthet olyan fisz-moll akkordot, amilyet a nagyapja énekelt, legfeljebb tényleg nem terjed az űrben. Ötletét Bajkonur párttitkára vörös diplomával jutalmazta, Tyereskova másnap már repülhetett is a Föld köré.

Tyereskova áldozatos munkájának köszönhetően ma már pontosan tudjuk, hogy a Szoljuz kabinjának akusztikája tökéletes, még súlytalanságban is, bár ilyenkor az énekes sokkal szívesebben levitál a dalolászás helyett. Nem véletlen, hogy Tyereskovát a Szovjet Zeneszerzők Szocialista Szövetsége Lajka kutya-díjjal jutalmazta.

Õrá emlékezünk minden egyes alkalommal, ha a csillagos égre nézve dalra fakadunk.

Hírek
• Együttműködési megállapodás a Magyar Állami Operaház és a Fővárosi Állatkert között
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1997 • Durkó Zsolt, zeneszerző (sz. 1934)