vissza a cimoldalra
2020-09-28
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11553)
A csapos közbeszól (95)

Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4111)
Régizene (4463)
Társművészetek (2103)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62452)
A MET felvételei (1216)
Operett, mint színpadi műfaj (4557)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4937)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4747)
Mi újság a ZAK-on és a hazai koncerttermekben? (309)
Callas (454)
Bartók Béla szellemisége (284)
Bartók Béla (1881-1945) (218)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2061)
Franz Schmidt (3692)
Eiffel Műhelyház (293)
Jazz (80)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Név: gardelli
Leírás:
Honlap:
   


gardelli (167 hozzászólás)
 
Juan Diego Flórez • 3872010-11-06 13:15:26
Hát elnézést kérek!!!Azért ez elég lightos műsor a jegyárakhoz képest...arról nem beszélve,csak azokat nem énekeli(szinte),aminek specialistája!!!!!Ez már megint olyan magyar hakninak tűnik...ezeknek ez is jó-címen,30.000 Ft -os jegyekért!!!!!Marad a lemez,vagy DVD!!!!Amúgy azt hallottam,hogy nemigen fogynak a jegyek.....pedig mingyáán gyön!!!!Hát ez van!!!!!!:(
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 333252010-09-16 07:20:32
Idézet:
„A kormányra bízom, hogy ott foglalkoztasson, ahol a legnagyobb szükség van rám a kultúra bármely területén,” mondta Harangozó Gyula.(Idézet vége!)
Ennél nagyképűbb,önteltebb,önelégült szöveget régen olvastam!
Persze ez a kifejezésmód teljes mértékben beleillik a kormányzat egész mai rendszerébe,gondolkozásmódjába!ÁÁÁÁÁÁÁÁ.....egyszerűen gyomorfogató ez az egész!!!!!
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 333202010-09-15 21:50:33
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Kultúráért Felelős Államtitkársága Harangozó Gyulát kérte fel a Magyar Állami Operaház gazdasági-pénzügyi, művészi és működési tevékenységét átvilágító bizottságának a vezetésére.
Harangozó Gyula
A kulturális kormányzat ugyanis úgy döntött, hogy a miniszteri biztosi feladatkört két részre bontja, az operaház működésének operatív munkájára és egy tényfeltáró bizottság összeállítására és annak vezetésére. Az operatív feladattal Horváth Ádám operaénekest bízta meg, a tényfeltáró bizottság vezetésére pedig Harangozó Gyula balettművészt kérte fel.

"A kormányra bízom, hogy ott foglalkoztasson, ahol a legnagyobb szükség van rám a kultúra bármely területén" - idézi az összegzés Harangozó Gyulát, aki a felkérést mégis csak akkor tartja majd lehetségesnek elfogadni, ha a bizottság előzetesen Keveházi Gábor jelenlegi balettigazgató személyét már átvilágította.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy számít Harangozó Gyula szakmai és művészi tapasztalatára és hozzájárulására a budapesti operajátszás megújításához.

A hazai és külföldi szakértőkből álló bizottság irányítását a miniszter a fentieket követően a minisztérium vezető szakjogászára bízta.

Na ide másoltam!!!!!!!!
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 333192010-09-15 21:49:34
Komolyan mondom,hogy nem hiszek a szememnek!Most már itt tényleg mindent meg lehet csinálni?????
Tessék itt a nap Operaházi híre!!!!!!!!!!
http://www.kultura.hu/main.php?folderID=911&articleID=305951&ctag=articlelist&iid=1
Ez nem igaz!!!!!
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 329862010-08-23 21:40:23
Ez egyszerűen elképesztőőőő!!!!Ebben az országban most már bármnit meg lehet tenni??????tessék kiteregetni Harangozó szennyes ügyeit...van elég....lehet miből válogatni!!!!Ö akar pénzügyilag stabil Házat létrehozni???????!!!hujujujujuj!!!!!Ez valami fééélelmetes.....!
Keveházi megnyerte tavasszal a pályázatot,Harangozó elveszítette...és ez a bosszú?????Mi lesz itt????Halló...ébresztő...elkezdődött...itt már mindent lehet sárba taposni?törvényt,törvényességet???hova vezet ez???Most kéne összefogni....és nem engedni!!!!Annyira kilóg a lóláb!!!!!!!!Keveházi öt év alatt egy nagyszerű együttest,remek előadásokat hozott létre...A balettelőadások,magam is tapasztaltam,zsúfolt házak előtt kerültek szinre(ellentétben sok operai estével!!!),létrejött egy lelkes ,tehetséges csapat,és ezt most szét akarja zilálni a volt bécsi balettigazgató,akit-és ez nyilt titok-senki sem szeret,és szeretett!!!!!Felháborító!!!!
De kérem,ez csak a kezdet....a "fiúk" mindent bevetnek....és mindent maguknak akarnak.....!
Én,mint egyszerű balettrajongó,nagyon drukkolok Keveházi Gábornak......!!!!
Olvasói levelek • 79962010-08-20 06:01:10

‎1901.augusztus 20.-án született Oláh Gusztáv,rendező,díszlet-és jelmeztervező,az utolsó XX.századi polihisztorok egyike!
Térszerkezeti tanulmányokat folytatott a Műegyetemen. Építész akart
lenni, de nemsokára a zene iránt kezdett érdeklődeni. Jelentkezett a
Zeneakadámiára, ahol zongora tanszakon végzett. 1921-től a Magyar Állami Operaházban dolgozott;1936-tól főrendező, később vezető főrendező volt. Az
operai előadásokat modern színpadtechnikai és szcenikai megoldások egész
sorával fejlesztette. Külföldön is jelentős sikereket ért el (Svédország, Oroszország, Németország).
Festő, muzsikus, tudós, esztéta és technikustehetség, az Iparművészeti Főiskola tanára, a Nemzeti Színház rendezője is volt operai működésével párhuzamosan. 1943-ban Zilahy Lajos regényéből filmet rendezett Valamit visz a víz címen. Részt vett az első Szegedi Szabadtéri Játékok rendezésében. Münchenben a Hovanscsina előadásának rendezése közben érte váratlanul a halál 1956. december 19.-én.Emlékezzünk rá!
Olvasói levelek • 79832010-08-12 05:51:26
‎1884-ben a mai napon született Budanovits Mária operaénekesnő!Maleczky Bianka és Anthes György növendékeként kitüntetéssel végzett a Zeneakadémián.1914-ben debütált az Operaházban Verdi: A trubadúr c. művének Azucena szerepében. 1915–1954 között a dalszínház egyik vezető énekese, elsősorban Verdi, Wagner, Bizet, Erkel
műveinek avatott tolmácsolója. Kiemelkedő sikert aratott Az álarcosbál,
A végzet hatalma (Verdi), a Gioconda (Ponchielli) főszerepeiben.
Respighi Láng c. operájának Eudoxia
szerepét nagy sikerrel énekelte a mű magyarországi bemutatóján. Oratórium
énekesnőként is hírnévre tett szert. Érdemes művész (1951), az Operaház
örökös tagja.1976-ban hunyt el!Emlékezzünk rá!
Olvasói levelek • 79692010-08-07 06:21:48
‎90 évvel ezelőtt,a mai napon született Radnay György,a Magyar Állami Operaház kiváló hősbaritonja!Érettségije után egy textilgyárban dolgozott mint bérelszámoló. Szabadidejében egy amatőr színjátszó csoport tagja volt. A második világháborúban fogságba esett, majd 1947-es hazatérése után kezdett énekelni tanulni.1947-ben a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen második díjat nyert. Tanulmányait 1948-ban fejezte be és az Operaházhoz szerződött, melynek haláláig magánénekese maradt. Tonio szerepében debütált Leoncavallo Bajazzók című operájában. Karrierje során elsősorban Verdi híres bariton szerepeit énekelte. Sokszor szerepelt külföldön (Ausztria, Románia, Kanada, Törökország), több lemeze jelent meg.1977. április 4-én hunyt el. Emlékezzünk rá!
Bizet és a Carmen • 992010-07-28 20:43:39
Elolvastam a szegedma.hu cikkét!!!!!Háááát a koncepció nem semmi....".. Egy dél-amerikai városba helyezte a darab
cselekményét a rendező, ahol egy pusztító földrengés miatt a katonaság
tartja fönn a rendet, az egyik beomlott metróalagútban pedig egy bárt
alakítottak ki, a színpadon egy óriási bakelitlemez forog majd. Carmen
maga is egy földrengés – jellemezte a címszereplő karakterét Kerényi!" No,most erre mit mondjak??????!!!!Vádolhattok károgással,de ez egy f-----ság!!!!!!!
Bizet és a Carmen • 972010-07-28 20:22:46
Hallottátok?
A topic címe már aktualitását vesztette....már nem "ÉLMÉNYOPERA",hanem tegnaptól a szegedi CARMEN...."BUJA OPERA" alcimet visel...!!!!!No komment.....!
Bizet és a Carmen • 842010-07-27 19:37:16
Carment cseréltek a szabadtérin
Hozzászólok! 14 hozzászólás
Hollósi Zsolt
2010.07.26. 12:00
Értékelem a cikket!
Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom
Szeged - Egy héttel a pénteki bemutató előtt váratlanul címszereplőt cseréltek a szabadtéri idei operaprodukciójában: Schöck Atala helyett Mester Viktória énekli majd Carment.
Válassz Minket!
Válassz Minket!Versenyképes szakmák nappali és esti tagozaton - érettségizetteknek
– Schöck Atala egy a pályája közepén tartó remek énekesnő, aki elsősorban nadrágszerepeket, Mozart-operákat és kisebb Wagner-szerepeket énekel. Nagyon szép, bársonyos hanggal rendelkezik; Kesselyák Gergellyel, a produkció karmesterével úgy gondoltuk, ezzel meg lehet próbálni a Carment elénekelni akkor, ha átáll egy más típusú hangadásra és játékra. Az előéneklés alapján úgy éreztük, érdemes ebbe a kísérletbe belevágnunk. Két hét próba után az derült ki, hogy a művésznő szellemisége, habitusa nem felel meg annak az alapvető zenei és színházi koncepciónak, ami a mi produkciónkat jellemzi. A mi Carmenünk egy zaklatott, túlfűtött erotikával rendelkező nő; romantikus hangadást és attitűdöt követel, míg Schöck Atala egy kiegyensúlyozott, harmonikus, nyugodt, szépen éneklő figurát képzelt el. Ez gyökeresen szemben áll a mi zenei és színpadi elképzelésünkkel – sorolja a címszereplőváltás okait Kerényi Miklós Gábor. A Carmen Kossuth-díjas rendezője úgy fogalmaz: Kesselyákkal úgy érezték, ennek az ellentmondásnak nem szabad kitenni sem az énekesnőt, sem pedig a produkciót. Inkább belátják, hogy a kísérlet nem jött be, Schöck Atala tisztességesen próbált, barátságban váltak el tőle.

Az új Carmen, Mester Viktória tegnap a nagyszínházban próbált Kerényi Miklós Gábor irányításával. Fotó: Karnok Csaba
Az új Carmen, Mester Viktória tegnap a nagyszínházban próbált Kerényi Miklós Gábor irányításával.
Fotó: Karnok Csaba

– Az érintettekkel egyeztetve a produkció sikere érdekében döntöttem végül a főszereplőváltás mellett – mondja Bátyai Edina fesztiváligazgató, akinek kollégáival néhány óra alatt kellett új Carment találnia. A lehetséges jelöltek közül az alkotókkal együtt az Operaház vendégművészét, Mester Viktóriát választották, aki már az Andrássy úti dalszínházban és Miskolcon is többször énekelte a szerepet. A fiatal mezzoszoprán már szombaton megérkezett Szegedre, az esti zenekari próbán mutatták be az alkalmi társulatnak.

– A próbafolyamat első két és fél hetében a karmester és a rendező részéről a szerep megformálására vonatkozóan csak dicsérő szavakat kaptam, ezért váratlanul ért a döntés. Egyelőre nem értem, próbálom megérteni, mi az, amiben hirtelen úgy érezhették, hogy nem tudok megfelelni a koncepciójuknak – hangsúlyozza Schöck Atala. – Remélem, hogy a nagy múltú és az általam is nagyra becsült szegedi fesztivál produkciójának sikerét ez a váratlan esemény nem befolyásolja. Örülök, hogy már a következő évadban egy rangos külföldi Carmen-produkcióban bizonyíthato
Bizet és a Carmen • 832010-07-27 19:36:28
Na itt van amiről pár napja irtam.....!!!!
Ez a cikk tanulmány....!de azért jó lenne,ha a másik oldalt is hallhatnánk,arról,hogy ő hogy látja-valójában!!!!!
Nos ez 2010 Magyarországa!
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/carment_csereltek_a_szabadterin/2170399/#hozzaszolok
Bizet és a Carmen • 252010-07-21 06:22:42
Budapest tele van az "Élményopera" plakátjával!!
Hát egy vicc!Nagy betükkel a cím,alatta,kisebbel,hogy "Élményopera" és alatta-egy picivel- kisebb betűkkel,hogy KERO!Ekkora egoizmust......és mik ezek az elnevezések?ez a mániája?volt már "Mágikus kultoperett"(Bajadér),aztán "Erotikus operett"(Pompadour),most "Élményopera".....és ez a plakát??!!!
Ez legalább akkora egoizmusra vall,mint 2009 őszén tele volt a város az "Ármány és szerelem" című Schiller-drámát hirdető plakátokkal:valahol eldugva az író neve,és a cím!Aztán másvalahol a MÜPA,ahol bemutatták,és az egész plakátot a rendező,Alföldi Róbert,"művészi" hatású fotója uralta!!!Igaz,az nem volt fontos,hogy az előadásban "csak" olyan művészek játszottak,mint pl. Básti Juli,Molnár Piroska vagy éppen Kulka János!
KERÓ(????) igazgató úr-egyelőre-még nem fotóztatja magát......no de ami késik,az.....ismerjük,nem???
Olvasói levelek • 79382010-07-21 06:11:49

‎1905-ben a mai napon született Losonczy György operaénekes!
1928-ban debütált az Operaházban, Siegfried-Wotanként. Hamarosan a színház
vezető Wagner-hősbaritonja lett Végigénekelte az egész
Wagner-repertoárt, a nagy Verdi-szerepek közül Jagót, Amonasrót,
Mozart-alakításai közül kimagaslik Don Giovannija. Nagyszerű színészi képessége révén kiváló Borisz, Scarpia és Iván Hovanszkij volt. Megvolt
benne mindaz a tulajdonság, ami a Wagner-hősök alakításához egy
énekesnek szükséges: a szerepeket regiszterben és erőnlétben győző
hanganyag, kitűnő deklamáció és jó színpadi játék. Vendégszerepelt a Bécsben, Berlinben, Lipcsében, Milánóban és Oslóban.1972-ben hunyt el!
Kossuth-díjas, Érdemes művész,az Operaház örökös tagja volt!Emlékezzünk rá!
Olvasói levelek • 79342010-07-16 13:54:37
‎1981-ben a mai napon hunyt el Udvardy Tibor
operaénekes,a Magyar Állami Operaház nagyszeű énekművésze!Tanulmányait
a Zeneakadémián végezte. 1939-ben mutatkozott be az Operaházban a
Hunyadi László címszerepében. 1939–1974 között az Operaház magánénekese
volt. Oratóriuménekesként is elismerték. Rendkívül sokoldalú énekes v......olt.
A lírai tenorszerepektől egészen a drámai karakter hőstenoralakokig
terjedt szerepköre. Vendégszerepelt Moszkvában, Prágában, Bécsben, Szófiában
és az USA-ban. Liszt Ferenc-díjas (1952), Érdemes (1955) és Kiváló
művész volt!Emlékezzünk rá!
Bizet és a Carmen • 102010-07-16 13:52:48
Bocsánat az előbb kicsit zagyva lett az eleje!
Nos igy hangzik helyesen:
Ne haragudj Sarastrom,de Kovalik úr és Kerényi úr ugyanaz a stílus.....van szerencsém ismerni munkásságukat!!!!Lehet,hogy ebben a riportban,szép didaktikus módon elmeséli a darabot,meg a koncepcióját,de aztán a végeredmény mindig az ellenkezője lesz!!!!Nos én vagyok a legnagyobb híve, ahogyan Te irod ,a normális darabértelmezésnek!
A többi az jó!!Bocs!
Bizet és a Carmen • 92010-07-16 13:50:32
Ne haragudj Sarastrom,de Kovalik úr és Kerényi úr ugyanaz a stílus.....van szerencsém ismerni munkásságukat!!!!Lehet,hogy ebben a riportban,szép didaktikus módon elmeséli a darabot,meg a koncepcióját,de aztán a végeredmény mindig ahogyan Te irod ,a normális darabértelmezésnek!És engedd meg,hogy ideirjak egy idézetet Nádasdy Kálmántól(talán még páran tudják,ki volt ő!!!),aki 60 évvel ezelőtt irta le a következőket:
"...ha a rendező jól és igazul gondolja végig a drámát és előadását,akkor minden egybevág,minden klappolni fog:a zene utolsó taktusa megmagyarázhatatlan módon,éppen akkor fogy majd el,amikor az énekes átér a színpad másik oldalára-a trón elé!"nos ez sem Kovalik úrra sem Kerényi igazgató úrra nem érvényes!!!!De,és én ezt vállalom, a közönség tombol,ünnepli öket....ég akkor is,amikor Kovalik úr a Fidelió végén lehülyézi őket!!!No mindegy!!!!Ez van!!!
Bizet és a Carmen • 72010-07-15 22:08:22
Te jó ég??!!!!!!!Bár mit csodálkozom...???!!!!mint a dedó!!!!N amindegy nézze aki akarja......
A címszereplőről pedig inkább nem irok semmit.....!
Ez 2010 Magyarországa!!!!Hurrrá!
Olvasói levelek • 79282010-07-09 06:32:29
A mai napon született Komlóssy Erzsébet,Kossuth-díjas operaénekesnő,a Magyar Állami Operaház örökös tagja!
Isten éltesse sokáig,erőben,egészségben!
Olvasói levelek • 79272010-07-06 21:51:58
Most olvasom,hogy,hétfőn, 87 éves korában elhunyt Cesare Siepi!Cesare Siepi Milánóban született 1923-ban; egy madrigálkórus tagjaként tanult énekelni. Az operaszínpadon Rigoletto bérgyilkosa, Sparafucile alakjában debütált 1941-ben, de a fasiszta rezsim uralta Itáliát megtagadva hamarosan Svájcba távozott. A háború után visszatért hazájába, és igazi énekes karrierje a velencei Teatro La Fenicében indult el, itt Verdi Nabuccójának Zakariásaként mutatkozott be. Majd Toscanini óhajára Milánóban sorra elénekelte a nagy Verdi basszus szerepeket, de sikert aratott Boito Mefisztofeléjének főszerepében is. Mivel hangjának terjedelme és hajlékonysága páratlan volt, olyan belcanto operák fontos alakjait is rábízták, mint A kegyencnő vagy a Puritánok.

Rudolf Bing 1950-ben meghívta a New York-i Metropolitan Operába, ahol csaknem húsz különböző szerepet formált meg 23 évadon át. Negyvenháromszor alakította a Don Giovannit a bécsi Staatsoperben, itt tartotta búcsúelőadását is teljes visszavonulásakor, 1994-ben, amikor a Norma Orosveso főpapját személyesítette meg. Számos hangfelvétel - stúdió és élő - őrzi hangját.
Olvasói levelek • 79192010-07-02 06:41:51
A mai napon született Szőnyi Olga,a Magyar Állami Operaház Liszt díjjal kitüntetett,Érdemes Művésze!Isten éltesse sokáig!
Olvasói levelek • 79122010-06-27 07:11:09

1998-ban a mai napon halt meg Bende Zsolt operaénekes!Tanulmányait a Zeneakadémián végezte
1948-1955 között Révhegyi Ferencné és dr. Sipos Jenő osztályában.
1956-ban a Szegedi Nemzeti Színház, 1957-ben
pedig a Magyar Állami Operaház szerződtette
magánénekesként. 1974-ben egyetemi docens lett a Zeneakadémia énekszakán. Pályafutása során végigénekelte a repertoár csaknem valamennyi
jelentős bariton
szólamát a lírai szerepkörtől a vígoperai hősökön át a nagy
karakterszerepekig. Európa számos operaházában vendégszerepelt. Énekelt oratóriumokat
is. Számos hanglemez készítésében működött közre ezek közül hat a
Francia Akadémia nagydíjában részesült. Zsűrizett énekversenyeken és
számos mesterkurzust is tartott.Emlékezzünk rá!
Thomas Hampson • 1622010-06-26 22:12:01
Én Bécsben láttam őt a Boccanegrában....direkt nem irtam,hogy hallottam,mert a földszinti állóhelyen állva,nem sok jött át!!De bécsiek imádták....Nekem nagy csalódás volt!
Kíváló dalénekes volt,lásd a Bernstein-féle DVD-ket,és Mozart-interpretátor!de Verdi?????ugyan.....!Na mindegy...most már jön ide...!Ennyi!!!
Olvasói levelek • 79092010-06-24 07:11:08
A mai napon született Kasza Katalin,a Magyar Állami Operaház énekesnője!isten éltesse sokáig,erőben,egészségben!!!
Olvasói levelek • 79022010-06-22 22:22:17
Kedves eccerű!Ez most komoly?hogy Te egy pár soros megemlékezésben emlitett művésznőt lehamisizol????nem hiszem el!!!!Amúgy én sem láttam...sajnos őt,de nagyon sok felvételem van vele....többek közt egy élő Szerelmi bájital az Erkelből.....nem vagyon zenetudós,vagy éppen kritkus...mezei operaszerető-és ismerő vagyok!!!!!A XX. század egyik legszebb hangja volt Gyurkovicsé...ezt bizton állithatom...
az pedig,hogy valaki néha melléintonál?Istenem!Ők is csak emberek....Callas is sokszor volt olyan,hogy.....és mégis,ha hallgatod,nem tudod kivonni magad a hatása alól.....és tudnám sorolni....Házynak is voltak hibái,de ha felment a függöny,és ott állt,mint Manon,vagy Mimi....a közönség megőrült érte....valami olyan érintette meg az emberek lelkét az éneklésüket hallgatva,amit nem lehet megmagyarázni!Én ezt hívom a csodának!és hiába énekel valaki tisztán,hibátlanul,ha éppen unalmas,és nem érdekel!!!!!az plusz....na az vagy van..vagy nincs.....!Azt nem lehet megtanulni...azt az Isten,vagy nevezd bárminek,adja!!!!!Bocsánat a kirohanásért,csak megdöbbentem azon,amit irtál!Egyébként pedig az irományom célja mindössze annyi volt,hogy nem kéne elfelejtkeznünk régi nagyjainkról!Ennyi!!!!!
Olvasói levelek • 78932010-06-19 06:18:34
Gyakran szoktuk mondani:ha nem Magyarországon születik,akkor világsztárrá vált volna!Nos ez valóban igaz Gyurkovics Máriára,aki 1913-ban a mai napon született! Énekelni a Zeneakadémián tanult
Jászó Györgyné és Molnár Imre tanítványaként. Az Operaházban 1937-ben
debütált Gilda szerepében Verdi Rigoletto című operájában.Három évtizeden át a
társulat vezető koloratúraszopránja volt. Hangjának árnyalatgazdag
melegsége, játékának kifinomult líraisága és virtuóz technikája képessé
tették a szerepek zenei és drámai karaktereinek rendkívül összetett és
kifejező megformálására. Pályafutása végén kiváló komikai
karakteralakításokat nyújtott.Súlyos betegsége miatt 1968-ban visszavonult az énekléstől. Vendégszerepelt Európa
csaknem valamennyi nagyvárosában. A mai napig nem született hozzá hasonló behizelgő,kristálytiszta énekhanggal bíró magyar koloratúr énekesnő!Pályafutása során készült lemezfelvételei ma is etalonnak számítanak!1973-ban hunyt el!Emlékezzünk rá!!!!
Olvasói levelek • 78902010-06-18 06:16:10
A mai napon született,és a tavalyi évben költözött át a mannyei páholyba Ilosfalvy Róbert,az aranykor utolsó nagy képviselője!Emlékezzünk rá!
Olvasói levelek • 78892010-06-18 06:14:58
Ma ünnepli születésnapját Marton Éva operaénekesnő!!!Isten éltesse sokáig!
Balett-, és Táncművészet • 3792010-06-17 22:48:53
A ma esti "Örvényben" előadással véget ért a Magyar Nemzeti Balett 2009/2010-es évada!Csodálatos előadások,csodálatos esték voltak!Nagyon nehéz,fárasztó,de eredményes,és sok szempontból megújuló évadot tudnak maguk mögött!Kivánok az egész együttesnek jó pihenést..és nagyon várom a következő szezont!!!!Köszönöm a szép és tartalmas estéket!!!!
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 320862010-05-12 21:41:00
Szinetár tanár úr most már tényleg szépen,lassan visszavonulhatna..de tényleg....!Azt nem hiszem el,hogy neki ,lassan 80 évesen Macbeth-et kell rendezni,plááne ismerve az állandó megújulásra való "képességét",amiben nem sok a köszönet!
Nagyon szeretem Boito-operát,de már most megmondom,nem mintha bárkit is érdekelne,vagy fontosnak tartaná,:nem fogom megnézni!!!!!Engem Kovalik Balázs rendezései NEM ÉRDEKELNEK!!!(Most jöhetnek a támadó jelzők a Kovalik-pártiaktól!!!!)Annyit ártott a magyarországi operakultúrának az YBL-palotában,hogy azt már az én életemben senki nem hozza helyre!!!Tudom,konzervatív vagyok,de vállalom ezt is!!!
Még valami:hallottátok,hogy a Májusünnep nem valami jól megy?Tegnap este,vagy talán tegnapelőtt,olyan kevesen voltak,hogy a 2.és 3.emeletet lezárták,és a 4.000 Ft-os helyet váltó nézőket,leküldték a 16.000 Ft-os földszintre!Érdekes!
Szóval,lényeg a lényeg:nekem jövőre is marad a balett,amit idén is sokat néztem,és soha nem csalódtam,operát meg max. a MŰPA-ban,vagy itthon DVD-n nézek-va elég!Szomorú dolog ez....biztosan bennem van a hiba!!!!!
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 320622010-05-12 09:19:52
Most olvasom,hogy Erkel Ferenc születésének 200.évfordulója alkalmából,2010 novemberében,a Magyar állami Operaház felújítja a Bánk bán-t,és a szöveget korszerűsitik!!!!!Mi van?????!!!!Átirjak mai magyar nyelvre??????
Az már csak hab a tortán,hogy az előadást a neves olasz szinházi szakember(?????) Césare Lievi rendezi!Tudjátok mit?Ezt már nem is kommentálom!!!!!!!!!!!
Ja és még valami!!!!Mostantól nem Magyar Állami Operaház a dalszínház neve,hanem Opera Budapest!!!!Mi van????Ezt miért kellett!!!!Áhhhhh...nem is kommentálom!!!!!!
Balett-, és Táncművészet • 3752010-05-09 15:01:37
Ma délelőtt csodálatos,szinte premier-hangulatú és színvonalú Sylvia-előadás volt az Operaházban!!!Kerényi Miklós Dávid Ámorként magával ragadta a közönséget,aki önfeledten ünnepelte a szólistákat(Popova,Bajári,Boross,Oláh) és az egész együttest,akik szemmel láthatóan élvezték Seregi László megunhatatlan koreográfiáját!!!!Jó volt ma nézőnek lenni az Operaház nézöterén!!!!
Olvasói levelek • 77932010-05-06 21:11:03
Egy héttel 100. születésnapja előtt,ma,elhunyt a XX. század egyik legnagyobb operaénekesnője.Giulietta Simionato!Nyugodjék békében!
(Azért csodálkozom,hogy ezen az oldalon senkinek nem jutott eszébe irni pár sort róla!!!!!)
Élő közvetítések • 6012010-05-02 14:17:03
Tegnap az volt kiirva a bejáratnál,hogy május 25.-én árulják a jegyeket....de azért nem minden olyan szép....
Idén már nem lesz bérlet,csak szólójegyek,11 előadás lesz,és egy néző max.6 előadásra,max.2 deb jegyet vehet!Ja,és két árkategória lesz:4000 és 2500Ft.Szóval már itt is kezdődnek a...nem is tudom,hogy minek nevezzem...egyébként nagyon érdekesnek találtam tgenap,hogy noga elfogytak a jegyek,mégis sok üres hely volt az előadóteremben!Ez miért van???És egy csomóan meg nem tudnak bejutni.....aki megvette,vagy megveszi,azért miért marad otthon,vagy hirdesse meg,kár itt is....!Furcsa,nem?
Élő közvetítések • 5902010-05-02 00:39:27
Most értem haza a MŰPÁ-ból,ahol az "Armidát" láttam!Fantasztikus volt,mind zeneileg,mind rendezésileg!!!!Hatalmas mű,óriási énekesi feladatok....és azt figyeltem,hogy micsoda modern zene!!!Amikor ilyen előadást látok-hallok,akkor hiszem,hogy van jövöje az operajátszásnak!Igy,ilyen magasfokon,végig izgalmasan(3óra 40 perc tiszta zene),és egy percig sem untam!!!!Szép este volt!!!!
Balett-, és Táncművészet • 3732010-04-26 21:27:08
Én csak egy átlagos balettkedvelő és balettfelvétel-gyűjtő vagyok!Semmit több!Pontosabban fogalmazva a zenés színház,opera,balett,operett(bár ez már annyira nem érdekel)a fő érdeklődési területem!Annak idején,1986-ban,telejsen véletlenül kaptam egy videókazettát róluk,velük,és az első pillanatban nekem is furcsa volt,de aztán nagyokat mulattam rajtuk!De.....egyvalamit hadd tegyek hozzá,és most -kérlek-ne érts félre,igazán az tudja, élvezni az ű produkcióikat,aki ismeri pl.a klasszikus repertoárt!Tehát,ha valaki ismeri a "Hattyúk tavát",akkor tudja,hogy milyen parodisztikus,frenetikus és elemntáris volt az ő előadásukban ez a paródia!És még valami....csak úgy lehet valamit,ilyen magasfokon parodizálni,ha magát a dolgot ,esetünkben a klasszikus balettet,profi módon "űzik"!Nagyszerű táncosok,akik,nőket megszégyenítően spiccelnek,ami borzasztóan nehéz technikai dolog!
Elnézést,nem kioktatás akart lenni,csak próbáltam reflektálni a kérdésedre!Üdv:gardelli
Balett-, és Táncművészet • 3662010-04-24 12:55:10
Na,akkor megnyugodtam.....éppen ma beszéltem egy táncosnő ismerősömmel,és ő mesélte,hogy Volf mennyire megvolt hatva.....nemkülönben mi,ott lennt!Egyébként igazad van,én még Bajári nem láttam Rómeóként,és őszintén mondom,hogy meglepett!Nagyon szeretem őt,de nem tudtam elképzelni ebben a szerepben!De nagyszerű és élménytadó volt.....mint ahogy egész együttes....!Igyekszem,ahol csak tudom,netes fórumokon ,mindenhol megemlíteni....sajnos nem rendelkezem médiás kapcsolatokkal...igy ennél többet nem tehetek!!!Örülök,hogy Te is láttad....és úgy gondolsz erre az estére,ahogy én....Az ilyen estékért érdemes színházba járni.....!!!!
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? • 11452010-04-24 12:04:30
Tisztelt László Boldizsár!Én egy sima,egyszerű operakedvelő vagyok,a nevem Gardi Tamás!Mindössze 30 éve járok operába....ez az egyik hobbim!
Szakmai hozzáértésemet nem is kell komolyan venni,mint ahogyan én sem veszem sem Önt,sem a művészetét komolyan!!!!De kívánok Önnek sok sikert operai pályafutásához......a közönséget pedig szintén nem kell komolyan venni...és nem lehet eléggé alábecsülni(ezt nem én mondtam!!!)Mindegy!!!Aki akar váltson Önre jegyet..lelke rajta....viszont azt nem találom túl etikusnak,és főleg szimpatikusnak,hogy Ön,mint művész itt reklámozza,ajnározza magát!!!Kicsit furcsa!!!!Ezt talán meg kéne hagynia a rajongóknak,vagy éppen a bírálóknak!!!!
De ér ez az egész ennyit???ÁÁÁÁÁ...annyi ilyet láttunk már a világban......sorolhatnám a példákat..de minek...hiszen Ön ,saját magán és rajongóin kívül,senki nem vesz komolyan!!!Uff!
Balett-, és Táncművészet • 3642010-04-24 11:54:44
Úgy látszik rajtam kívűl tegnap senki nem volt ott az Operában,a Rómeó és Júlián,ahol Volf Katalin 125.-ször,és egyben utoljára táncolta a szerepet!!!Csodálatos este volt!!!!Ugyanolyan csodálatos,mint a 25 év előtti premier,ahol szintén ott lehettem!Igazi,forró hangulatú,nagysikerű színházi este volt!!!!És végén a nézől mjad' 10 percig ünnepelték állva Volfot és az egész együttest!!!Persze a médiában sehol egy sor....fontosabbak a napi percemberkék,akik kettőt böffentenek,vagy női hanon virnyákolnak,és ott vannak állandóan...nem pedig ott,ahova valók!
Mindenesetre csodálatos este volt...méltó búcsú egy nagy szereptől!!!!!!!!!Köszönöm minden balettkedvelő nevében Volf Katalinnak ezt a 125 előadást!!!!!!!!!!!
Balett-, és Táncművészet • 3632010-04-24 11:50:08
Tudod,én ismertem őket már 1986 óta.....akkoriban Győrben voltam szerződésben,és a az egyik balettostól kaptam meg egy párizsi műsorukat...ez még az alapiító társulat volt!Sajnos azóta ez a videó elveszett....szóval ismertem őket...és sokat hallottam róluk,és a neten sok felvételük van....éppen most töltöttem le 2X 1,5 órás DVD-jüket!Sajnálom,ha nem értetted...csak azt nem értem,hogy akkor jutott eszedbe jegyet venni rá???!!!
Balett-, és Táncművészet • 3622010-04-24 11:47:23
A Párizs lángjai angol cimen:Flame of Paris!Több trackben..talán 11-ben van feltéve
A többit pedig az emule nevü letöltőröl töltöttem le.....a külföldieket..van ott minden opera,balett film...!
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? • 11012010-04-22 13:01:51
Tisztelt László Boldizsár!Előre bocsátom,hogy nem láttam az előadást(valószínű nem is fogom!!!),de egyvalamire hadd figyelmeztessem:ahhoz még elég kevés ideje van ezen a pályán,hogy ilyet irjon:"...100x inkább egy ilyen operaelőadás, mint egy szánalmas tradíciótisztelő öreges replika..."És most nem folytatom,mert hátha olyat irnék,ami sértő lenne!Majd ha még 20 év múlva is operát fog énekelni,akkor majd megkérdezném a "szánalmas tradíciótisztelő öreges repliká"-ról!
Olvasói levelek • 77842010-04-22 12:56:30
A "divatot" és "tartós divatot" Vidnyánszkyra értettem....a félreértések elkerülése végett!!!!
Olvasói levelek • 77832010-04-22 12:54:45
Köszönöm,kedves Iva!Szívemből szóltál!!!!Valóban az illető divat!!Csak attól tartok,hogy mostantól kezdve egy darabig TARTÓS DIVAT lesz,ami nem feltétlenül pozitiv-nálam!!!!!!!
Olvasói levelek • 77822010-04-22 12:54:29
Köszönöm,kedves Iva!Szívemből szóltál!!!!Valóban az illető divat!!Csak attól tartok,hogy mostantól kezdve egy darabig TARTÓS DIVAT lesz,ami nem feltétlenül pozitiv-nálam!!!!!!!
Balett-, és Táncművészet • 3582010-04-21 23:19:15
Most értem haza a MÜPÁ-ból,a Trocadero Balett estjéről!Minden tánckedvelő sajnálhatja,aki nem nézi,vagy nézte meg!!!!Fantasztikusak voltak!!!Olyan hangulat volt a nézőtéren is,hogy az szinte elmondhatatlan!!!!!!!!Nagyon örülök,hogy végre személyesen láthattam őket!!!!
Balett-, és Táncművészet • 3572010-04-21 23:17:10
Ezeket sima lejátszón is le lehet játszani!
A "Párizs lángjai"-it valaki feltöltötte a Youtube-ra,onnan szedtem le.....Carlos Acostával van Coppéliám is ....Royal Balettes...isteni!
A Solymosi-féle Spartacus az Erkel Színházban készült,egykamerás.....nekem nagy kincs...és Pongor Ildikó táncolja benne Flaviát!!!!!
Egyébként nekem mindegy...mert a Kirov is és Bolsoj is csodás társulat!Most kaptam egy 2009-es,Bolsojos Don Quijotét......óriási!
Olvasói levelek • 77742010-04-21 12:04:48
Most olvasom,hogy Vidnyánszky Debrecenben színpadra állítja a Boriszt!Csak remélni tudom,hogy nem heréli úgy ki,mint évekkel ezelőtt a Toscát,amit a Miskolci Operafesztiválon láttam,valami bődületes rendezésben a debreceniektől!A címszereplőröl,Nikita Storojev(azt irják világhírű-én még nem hallottam róla!!!!)találtam pár felvételt a Youtube-on,2007-ből...nem tűnik rossznak......Hát majd kiderül,mert nyáron hozzák fel a Szigetre!!!!Persze ehhez a csodás műhöz nagy kórus és nagy zenekar is kell!Van ez Debrecennek???Csak kérdezem...halkan!!!!!
Balett-, és Táncművészet • 3532010-04-18 11:29:45
DVD-k,gyáriak....nem másolmányok.....és mivel NTSC-ben kerültek annak idején rögzítésre,természetesen olyanok,mintha ma készültek volna!Én sem ismertem őket....ezek még a korai amerikai korszkából valók!Biztosan csodák lehetnék még...talán majd egyszer eljutnak ide is....!
Váltakozó,hogy nézem őket....van olyan,aminek valamelyik felvonás a kedvencem,akkor sokáig csak azt nézem!Mostanában a "Párizs lángjai"-val ismerkedem...a Bolsoj Balett 2008-ban újította fel,és sikerült a premier felvételét megszerezni...hát nem győzök betelni vele....gyönyörű zene....csodálatos táncosok!!!!
Ja és kaptam egy Bolsoj-beli Spartacust is,Carlos Acostával.....hát valami frenetikus!!!!Nagy bánatom,hogy ebben az évadban,Seregi László összes balettje műsorra került(80 éves volt decemberben),csak a Spartacus nem,mert nincsen a
Nemzeti Balettnek Spartacusa!Pedig számomra az egyik legkedvesebb műve az idős mesternek...igy kénytelen vagyok beérni a DVD-n megjelent Ausztrál Balett előadásával,és 1991-es,erkel színházbeli előadással.ahol Solymosi Zoltán táncolja.....elképesztően!!!!!!!Persze a Jurij Grigorovics-féle verzióból van töb is,de nekem a Seregi-féle az igazi!!!!
Olvasói levelek • 77482010-04-12 13:06:18
Ó a java -szerintem még csak ezután jön majd!!!lesz majd ő Zászlósanya is.....meg amit akartok!!!!!!
Olvasói levelek • 77472010-04-12 12:57:16
Szomorúan látom,hogy senkinek sem jut eszébe,már akinek ez lenne a dolga,hogy megemlítse-legalább itt-,hogy ma ünnepli 77.születésnapját a XX.század egyik legnagyobb operadívája:Montserrat Caballé!Sok szép estét szerzett budapesti rajongóinak is!!!Isten éltesse sokáig!!!!!
Olvasói levelek • 77442010-04-12 12:03:39
A következőt irta a volt báróné tegnap délután a közösségi oldalra:
"Imádsággal és fénnyel várjuk az estét!És a magyarok Istene?Mert Isten nem tűrheti már azt,ami itt történik!Petőfi mindig aktuális:Élni fog hazám,mert élned kell!Dicsőség és boldogság lészen a te életed!Véget ér már a hétköznapi vesződség?Várd örömmel a szép,derült ünnepet!"
No komment!
Olvasói levelek • 77392010-04-12 09:37:27
A Facebookon irta még napközben....de este is elbúcsúzott és megáldotta a győzteseket!Én már nem is mondok erre semmit!!!!!Ha érdekel pontosan,amit irt,szívesen idemásolom!!!!!!!
Olvasói levelek • 77362010-04-11 12:23:39
Mindig tudtam,pontosabban azóta mióta ,nagy csinnadratta közepette,lúgot ivott,és a sinekre vetette magát,hogy Pitti Katalinnál súlyos mentális problémák vannak,de amit ma egy közösségi portálon közzétett,az már minden határon túlmegy!!!Egy operaénekes,pláne,aki már évek óta hallgathatatlan,és csak politikai szerepvállalásai,és persze pálfordulásai miatt van még a köztudtaban,miét csinálja ezeket!Bármely párt is győz,nem fogja visszaadni a hangját.....!Egyszerűen elolvasva kinyilatkoztatását,hirtelen azt hittem,hogy vagy 100 évet ugrottunk vissza az időben!Megfogadtam,hogy nem szólok ilyen ügyben...de ez azért már minden határon túlmegy.....ne akarjon ő lenni magyar hazánk anyja...mert aztán ebből már tényleg nem kér senki!!!MOst nagyon dühös lettem!!!!
Balett-, és Táncművészet • 3512010-04-05 08:12:47
Én most kaptam 3 DVD-t Amerikából!The Baryshnikov Collection gyűjtőnév alatt adja ki őket a KULTUR!Nem tudom,hogy ezeken kívűl mi jelent még meg,nekem csak ezt a 3-at küldték el!
1.Baryshnikov-Live at Wolf Trap!Ez egy 1976-os,szabadtéri gála,Gelsey Kirkland,Marianna Tcherkassky és Barisnyikov közreműködésével.A műsor:Delibes:Coppélia,A rózsa lelke,Minkusz:Don Quixote és a Westris című hangversenyszám!
2.Baryshnikov Dances Sinatra...and more!
Twyla Tharp tánckompozicióit Barisnyikov és az American Ballet Theater táncosai táncolják egy teelvíziós műsorban,a 80 -as évek elejéről!
3.Csajkovszkij:Diótörő-Az American Ballet Theater 1977-es előadásának tv-változata Gelsey Kirkland és Barisnyikov főszereplésével!
Mindhárom fantasztikus felvétel!
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 15492010-04-02 14:46:44
Kedves mindenki!Most olvastam végig a tegnap esti Schrott-koncertről a kommenteket,és sajnos-vagyhál'Isten?-nem lehettem ott,a Tháliában néztem a kolozsváriak Brankovics György-ét....na az is megérne egy pár keresetlen szót!!!(de ez most másról szól!!)
Engem midig,mindenki azzal vádol,hogy lefikázok mindent és mindenkit!Az illető énekest,mindössze egyszer hallottam,a Scala évadnyitó Carmenjében!De barátaim,már a hangverseny szünetében sms-sel bombáztak,hogy milyen fantasztikus és micsoda színész!!Nos,hazaérve,leültem a gép elé és először beütöttem a nevét....képeket keresve!először azt hittem valami társkereső,vagy urambocsá,meleg oldalra tévedtem,mert csupa félmeztelen fotó,derékig kigombolt ingek,dagadó izmok!!!!Aztán beütöttem a Youtube-ra,ott pedig van jópár Mozart-felvétele,meghallgattam vagy tizet,és nem értettem a rajongást!!De..ezekután megfogadtam,hogy nem adok hangot a véleményemnek,mert lehet,bennem van a hiba!Most viszont,olvasva a hozzászólásokat,azt gondolom,hogy mégsem vagyok annyira fikagép?Én ugyanazt gondolom,amit itt a legtöbben leírtak!És valóban Curával és D'Arcangeloval kezdődött ez az egész!És mára hol van Cura??az idei Operabálon előadta,amit tud:nagyon sok pénzért úgy énekelt,mint aki egy zongorás-próbán van!!!!Nekem az mindig gyanús volt,amikor egy operaénekesnő vagy operaénekes méltatása úgy kezdődik,hogy micsoda jelenség!!!Valoban Schrott nagyon dekoratív férfiú,mind a női,mind a férfi nézők olvadozhatnak tőle....de ez a legfontosabb???Annak idején Sherrill Milnes is egy rendkívűl dekoratív énekes volt,de a mögötte lévő hang ,az volt az igazi!!!Sem Caballé,sem Gruberova nem volt egy szex-idol...de ha énekeltek, a közönségük csodaszépnek látta őket!
Emlékszik még valaki a világszép Anna Moffóra???Nem egészen egy évtized alatt a média mindennel elhalmozta,az operaházak versengtek érte....40 éves korára egy hangját vesztett énekesnővé vált...és pár éve,szinte teljesen elfeledve hagyta itt a földi létet!És ha meghallgatjuk a felételeit,pláne az élőket,csak ámuldozni lehet,hogy-már elnézést.hogy szopták ezt be a nézők!!!!!
De......sajnos mára ilyen lett a világ:a média,a managment,a pénz irányit mindent,és szinte kihaltak azok a valóban zenei szakértők,akik olyanokból csinálnak operai sztárt,akik arra érdemesek!De úgy gondolom,a nézők is kicserélődtek!Szivesebben néznek,sok-sok pénzért egy szép arcot,dagadó izmokat,erőteljesen fitogtató férfiasságot,vagy éppen szép női arcot,felfújt melleket...és nem is a zenére figyelnek...pláne nem a stílusra!!Lehet erre azt mondani,hogy fanyalgás,vagy savanyú a szőlő... de úgy látom,olvasva itt a kommenteket,hogy nemcsak én vélekedem igy!Az idő nagy úr....majd eldönti,hogy meddig tart ez a csillogás,magamutogatás!!!Csak ennyit akartam hozzátenni!
Nem sírom vissza MÚLTAT,HISZEN AZ NEM JÖHET VISSZA,csak sajnálom,hogy azok az énekesek,biztosan sokan vannak,akik zeneileg sokkal jobbak,de nem rendelkeznek ilyen média-háttérrel,vagy éppen jó ügynökséggel,nos,azokat nem nagyon ismerjük meg...vagy éppen véletlenül ráakadunk!
Erwin Schrott sokoldalú:vele sok mindent el lehet adni:alsónadrágot,parfömöt....talán még zenét is!!!Csak kérdezem:hova vezet mindez???Hol lesz a határ???Szomorú lettem!
Olvasói levelek • 77242010-04-01 23:06:33
Ma voltam a Tháliában!A kolozsváriak Erkel:Brankovics György című operáját adták-állítólag!Én régen láttam ilyen szinvonaltalan fércmunkát!!!Az első 10 perc után majdnem felálltam és kijöttem!!!Selmeczi György rendezte(a szerb háborút idézte az egész-zagyván),sok nem derült ki belőle,ami pedig az énekeseket illeti.....hát valami elképesztő volt!Akinek volt valami hangja,az üvöltött,mint a sakál,a többi pedig....szóra sem érdemes!Szinészi játék??Na az aztán pláne nem volt!!!Szegény Erkel!!!Mit szólt volna,ha hallja ezt a produkciót?????!!!!
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? • 10772010-03-28 21:15:09
Kedves Spangel!Bár lennék a nagyszerű karmester rokona...mindössze arról van szó,hogy főiskolás koromban az egyik osztálytársam nevezett el,a nevemből kreálta ezt!
Más:koloratúrszopránság!most kaptam meg Amerikából a Metropolitan új DVD-jét,Az alvajáró című Bellini-opera tavalyi felvételét!Megmondom őszintén,én eddig nem voltam Natalie Dessay-rajongó,de ez most megváltozott!Csodálatos Amina,mint ahogy az egész előadás fantasztikus,mind zeneileg,mind a rendezés...pedig modern!De teljes mértékben hű Bellini muzsikájához!És még valami:az egész előadást valami báj,derű lengi körül...és Natalie Dessay valóban üde és kedves....és természetes jelenség!Semmi mesterkeltség sincs benne,és azt hiszem,ez az egyik titka,amiért a közönség nagyon szereti(és persze a kiváló bel canto éneklés!)csak ennyit akartam!
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? • 10702010-03-28 13:35:23
Kedves Spangel!Ne haragudj,de azt állítani Miklósa Erikáról,hogy "üde jelenség"...khhhmmmmmm....elnézést, de enyhe túlzás.....valamint Szonda Éva hangja....háááát ,hagy némi kívánnivalót maga után!!!!Bár az is lehet,hogy nem ugyanazt az előadást láttuk??!!!
Olvasói levelek • 77172010-03-26 15:08:15
Jaj nem!!!Bocsánat,persze,hogy Rolandó Villazon...nem tudom miért irtam Francisco-t!Elnézést kérek!!!!
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? • 10602010-03-26 14:53:11
Kedves Márta!Elképedve olvastam a sorait Oláh Gusztávval ,vagy éppen a múzeum-operával kapcsolatban!Gondoltam,irok hosszabban,de aztán rájöttem,hogy semmi értelme,hiszen nem lehet Önnel vitába szállni,mert az írásából valami olyan ömlik az ember felé,amit nem is tudok megnevezni!
Azt gondolom viszont,hogy azok vannak többen,és ebbe magamat is besorolom,akik az operát olyannak szeretik,amilyen,és nem egy öncélú,a darabot megerőszakoló,az énekeseket sokszor lehetetlen helyzetbe hozó zagyvaságnak,rendezői önmegvalósításnak!
Az opera maga is egy abszurd valami!Hiszen emberek énekelve beszélnek,sokszor magukban....nos ha ezt még meg is fejeljük,mindenféle blődséggel(évekkel ezelőtt Katharina Wagner azt akarta a budapesti Lohengrin rendezésében,hogy a ll.felvonás Ortrúd-Elza kettősében,az Ortrúdot éneklő Marton Éva,egy angol wc-n üljön a szinpad közepén...ekkor "csapott" az asztalra Marton és mondta,hogy most már aztán elég.....!!!),akkor aztán tényleg olyanná válik,mint manapság sok-sok előadás:nézhetetlenné!Zeneileg-lehet,hogy-kiváló,de az opera is SZÍNHÁZ!!!Vagy nem?Az utóbbi években sokszor láttam hangversenyszerű,vagy éppen félig-szcenírozott előadásokat,csodálatos énekesekkel!(Lásd Gruberova Roberto Devereux-je,vagy Normá-ja!)Igazi színházi élmény volt,mert ez a hatalmas énekesegyéniség, díszlet-jelmez nélkül is,teljes szinházi élményt adott!Sajnos manapság sorra halnak ki,vagy vonulnak vissza ezek az óriások!
Még valami:bár konzervatív vagyok,mégis meg lehet győzni!A minap kaptam meg a Metropolitan legújabb Belini-reprizének,"Az alvajáró"-nak DVD-felvételét!(Natalie Dessay,Juan Diegó Florez)Abszolut modern rendezés.Az egész előadás a MET próbatermében játszódik,napjainkban,a darab próbái közben!Tele ezer ötlettel,sziporkával,de...a zenéből kiindulva,nem ellene dolgozva,nagyszerű énekesteljesítményekkel,a kiváló kórussal..sőt még a súgó is szerepet kapott benne!Nagyszerű előadás!Igy is lehet...és a nézők minden rétege-szép magyarosan-ki lett elégitve:aki bel cantót akart,megkapta,aki modern rendezést,az is jól járt,mert egy ízléses,izgalmas és emlékezetes előadás tanúja lehet,lehetett!
Nos csak ennyit akartam reflektálni a hozzászólására!!!
Olvasói levelek • 77152010-03-26 14:32:16
Kedves Tiramisu!
Én csak a "példanélküli" jelző miatt irtam!!És a végén még annyit tettem hozzá,hogy vigyázni kéne a jelzőkkel!természetesen én is örülök,hogy az említett énekes visszatért,és adja az ég,hogy még sokáig énekeljen(magam is nagyon kedvelem),csak óvatosabban a jelzőkkel!és itt nem az énekest,nem is a nézőket,hanem a cikk szerzőjét,vagy a médiát próbáltam, a magam módján,kicsit kiigazítani!Ennyi volt!!!Sajnálom,ha félreértetted!
Házy Erzsébet művészete és pályája • 17172010-03-26 10:41:51
Házy Erzsébettel rögzített élő felvételeket keresek CD-n(Gondolom,videón vagy DVD-n teljesen kizárt!!!)!Nekem ,sajnos, csak az 1953-as Pomádé király új ruhája és a Vérnász premier-előadása van meg!de biztosan vannak még élő felvételek vele!Tud valaki valamit?Ha igen,kérem segítsen,emilem:garditomo@gmail.com!Előre is köszönöm!
Olvasói levelek • 77132010-03-26 06:52:57
Most olvasom,hogy minap "példanéküli" siker tanúi lehettek a Bécsi Staatsoper nézői,Francisco Villazon ismét visszatért a színpadra betegsége után,és-állítólag-a Bájital végén 26 perces vastapssal ünepelte a közönség a mexikói énekest,aki egyébként 2005 óta Bécs egyik kedvence!
Elgondolkodtam:édes istenem!Ilyen kegyetlen a világ?Vagy már nem élnek azok az újságírók,akik még tanúk lehettek?Minden tiszteletem Villazoné,de már elfelejtették,elfelejtettük,1988-at,amikor Carreras felépült betegségéből és hatalmas koncertet adott a Musikverein-ben????!!Vagy Domingo csodálatos Othello-sorozatai,amiből egy előadást én is láthattam,a 90-es évek elején,amikor nem sorbaálltunk,hanem sorbafeküdtünk,hálózsákban az árkádok alatt,hogy a másnapi állójegyekhez hozzájuthassunk!És aztán másnap-az előadás végén-majd' egy órán át tombolt többezer ember!És akkor még nem beszéltem Pavarottiról,Martonról,Cheryl Studerről...és folytathatnám a sort!Vigyázni kéne a jelzőkkel,a szuperlatívuszokkal!
És még valami....és ezt ismételten nem Villazon ellen írom:Domingo pl. azokon az Othellokon nemcsak 5 éve volt már Bécs kedvence!!!!!!!!!
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? • 10392010-03-24 13:34:01
Elnézést kedves tiramisu!Enyhe csúsztatás amit Marton Éva és Hildegard Behrens kapcsán irsz!!!!!!!!Ez egy bizonyos Trisztán-előadás kapcsán volt,amit emlegetsz....gázsiproblémák voltak a háttérben,és nem azért énekelt Behrens,mert ő jobb volt,hanem,mert nem fogadták el Martonék gázsi-igényét,amihez nekik szívük joga,nekünk pedig semmi közünk!És még valami:a gyönyörű Zeffirelli Tosca -rendezés a MET-ből,DVD-n,sajnos attól lett nézhetetlen,hogy Behrens kapta meg!Egyébként Marton volt kiirva,de itt is az ügynökök győztek,pontosabban az ő harcuk,hogy melyikőjük kliense énekelje a szerepet!Szerintem a felvétel elkészülte után,mindenki verte a fejét a falba,hiszen Marton egyik legjobb szerepe volt Tosca,igy meg lett egy nemigazán minőségi felvétel,hiszen Hildegard Behrens nagyszerű (Wagner)énekesnő volt,viszont Puccinihoz köze.....háááát inkább nem is irom!
Ami pedig Miklósa Erika világsztárságát illetti:mindenki rajonghat valakiért,csak azért vigyázni kéne ezekkel a titulusokkal,hiszen már régen nem a művészetről van itt szó,hanem a menedzselésről!Emlitett művésznőt,bevallom,én nem szeretem,én még soha nem hallottam tőle kifogástalan "világszínvonalú" produkciót!Az a bionyos MET-beli Varázsfuvola megvan nekem.....csupa ismeretlen fiatal,a világ minden tájáról,angolul,elég borzalmas rendezésben!De....tény és való,hogy ott van,és lesz idén is Miklósa Erika!De!!!!Az Éj királynőjét nagyon kevesen éneklik a világban,hihetetlen nehézsége miatt....viszont,hogy valaki 1-2,esetleg 3 szereppel énekelje le az életét,hát az nem igazán világsztárság!!!!Én legutoljára az Operettszinházban láttam,a Bajadér című operettben....inkább nem kommentálom!!!!Tudom,hogy a mai világban minden a marketing,de miért kell túlzásokba esnünk!Tessék tudomásul venni:az elmúlt 100 évben az opera világában 3 magyar VILÁGSZTÁR volt:Pataky Kálmán,Svéd Sándor és Marton Éva!A szó klasszikus értelmében gondolom!A többiek,és ez most nem akar degradáló lenni,nemzetközileg jegyzett énekesek voltak!Ez is nagyon nagy szó,és minden elismerés érte!De ne túlozzunk már..mert egy kicsit nevetséges a dolog!!!!!Ja,és az átlag nézőt sem kell hülyíteni!!!!
Magyar Rádió operafelvételei és operaközvetítések – magyar előadóművészekkel • 3602009-03-16 11:49:17
Régi,élő,operaelőadásokat keresek az Operaházból!Szívesen csereberélek!!!!!(Nekem is van jópár!!)
Sz. Ágai Karola-drámai koloratúrszoprán • 3562009-03-16 11:46:09
Végre!!!!!csak ezt tudom mondani!!!!Ágay Karola nem most,de már legalább 20 éve megérdemelte volna Kossuth-dijat!!A XX.századi operajátszás egyik nagy és meghatározó egyénisége ő!S miközben a nálánál gyengébb képességű,kvalitású kolléganői sorra kapták a különböző állami elismeréseket(sokszor nem is elősorban művészi munkájukért),ő "csak" tette a dolgát! Szívből gratulálok neki,és kívánok erőt egészséget!!!!
És remélni tudom,hogy ő is kap kellő figyelmet most a médiában!!!!!!!!!!!
  
Hírek
• Most Budapesten is ingyen hallhatják a Fesztiválzenekart
Műsorajánló
Mai ajánlat:
18:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Noma Riho (csembaló)
Csizmadi Kinga (fuvola)
Ábrahám Consort (művészeti vezető és koncertmester: Ábrahám Márta)
Noma Riho csembaló MA diplomakoncertje
Sweelinck: Variációk a Mein junges Leben hat ein End című dallamra, SwWV 324
Couperin: Pièces de clavecin, 4. kötet – 25. ordre
Haydn: 50. (D-dúr) zongoraszonáta, Hob. XVI:37
Françaix: L’Insectarium
C. Ph. E. Bach: G-dúr („Hamburgi”) szonáta fuvolára és basso continuóra, Wq 133
J. S. Bach: d-moll csembalóverseny, BWV 1052

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Bretz Gábor (basszus)
Budapesti Vonósok (koncertmester: Pilz János, művészeti vezető: Botvay Károly)
Vivaldi: L’Olimpiade, RV 725 – Nyitány
J. S. Bach: Ich habe genug – kantáta, BWV 82
C. P. E. Bach: e-moll szimfónia, Wq 178
Mozart: Figaro házassága, K. 427 – Nyitány
Mozart: „Non più andrai” – Figaro áriája a Figaro házassága első felvonásából
Beethoven: „Hat man nicht auch Gold beineben” – Rocco áriája a Fidelio első felvonásából
Mozart: Madamina! Il catalago è questo – Leporello Regiszter-áriája a Don Giovanni első felvonásából
Mozart: 33. (B-dúr) szimfónia, K. 319
A mai nap
elhunyt:
1991 • Miles Davis, jazz-muzsikus (sz. 1926)